Karen van den Oever iz Južne Afrike zaronila je na dubinu od 246,65 metara roneći s ronilačkim aparatom otvorenog kruga u špilji Bushmansgat u Južnoafričkoj Republici (27. listopada 2022.).

Tim zaronom Karen je postavila novi svjetski dubinski rekord za žene. Zapravo, srušila je vlastiti Guinnessov rekord koji je iznosio 236 metara, a postavila ga je u istoj špilji 2021. godine. Prije toga ovaj rekord je 17 godina držala Verna van Schaik zaronom na 221 metar dubine.

Rekordni zaron Karen Van den Oever trajao je osam sati i 11 minuta, a špilja Boesmansgat u južnoafričkoj pokrajini North Cape treća je najdublja poznata vrtača na svijetu. Nadmorska visina ove špilje je 1550 metara, što komplicira vrijeme dekompresije i sve izračune pa bismo mogli reći da je ovaj njezin zaron ekvivalentan zaronu na dubinu od 288 metara na nadmorskoj visini nula. Inače, najdublji zaron u moru u ženskoj konkurenciji još uvijek službeno drži Bugarka Ina Dimitrova zaronom u Crvenom moru na dubinu od 201 metar.

Muškarac koji trenutačno drži Guinnessov dubinski rekord je Egipćanin Ahmed Gabr koji je još 2014. godine zaronio na dubinu od 332,4 metra. Doduše, taj njegov zaron i rekord kasnije je bio tema brojnih polemika pa je čak i osporavan, no, službeno je to još uvijek rekord.

Ovaj novi ženski Guinnessov svjetski rekord još treba službeno potvrditi.

+ posts