U rujnu 2014. kraj obale Dahaba u egipatskom Crvenom moru Ahmed Gabr postavio je Guinnessov svjetski rekord za najdublji zaron u moru.

Međutim, nekolicini tehničkih ronilaca nešto je tu postalo sumnjivo pa su počeli pažljivo proučavati dostupne snimke, podatke i izjave te analizirati sve to. Tako su glasine i rasprave o vjerodostojnosti tog zarona i valjanosti video zapisa tijekom godina otkako je Ahmed Gabr zaronio na 332,35 metara, srušivši prethodni rekord od 315 metara koji je držao Nuno Gomes, konačno dobile i ozbiljnu medijsku pažnju.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana mali tim tehničkih ronilaca koji su u ovoj fazi željeli ostali anonimni uzeo je vremena da analizira i secira video snimke ronjenja, zajedno s drugim javno dostupnim izvorima i pruži zapanjujuće uvidi u istinitost ovog rekordnog zarona. Ono što ovu priču čini još uvjerljivijom nije to što je ovo mogao biti neuspjeli pokušaj snimanja, već da je prijevara možda bila unaprijed planirana. Oni tvrde da je vjerojatno da tim koji je sudjelovao nije namjeravao srušiti svjetski rekord, već je imao namjeru navesti ljude da vjeruju da je rekord srušen.

U ovoj ćemo fazi naglasiti da jednostavno izvještavamo o činjenicama i dokazima koje je prikupio tim tehničkih ronilaca pod imenom “Scuba Sam”, a mi kao SCUBAlife nastojimo biti nepristrani u svom pristupu. Zbog toga smo pokušali kontaktirati i Ahmeda Gabra kako bismo zatražili komentar u pripremi za objavljivanje ovog članka, ali do danas nije stigao odgovor.

Analiza Scuba Sama raščlanjena je na “epizode”, a mi ćemo ukratko objaviti što oni problematiziraju kod spomenutog zarona.

Prvo što im je zapelo za oko bilo je da oznaka preuzeta s ciljne dubine i signal koji pokazuje Ahmed Gabr roniocu Jaime Brownu (koji je i snimao zaron) ne pokazuju istu dubinu. Naime, Gabr je pokazao znak za 350 metara, a oznaka dubine markirana je brojevima 335 što označava dubinu u metrima na kojoj je oznaka bila postavljena. Sljedeći problem koji ekipa iz Scuba Sama vidi je zaslon ronilačkog kompjutera marke Scubapro. Naime, na zaslonu je vidljiva dubina od 330 metara, a gornji i donji kutovi zaslona su zacrnjeni pa se ne mogu vidjeti trenutačna dubina, vrijeme ronjenja i temperaturu. Pitanje je zašto se to ne može vidjeti ni na jednom dijelu snimke spornog zarona.

Dalje ronioci iz ovog tima smatraju da se na snimkama jasno vidi da Gabr udiše krivi plin iz boce. Naime, vidi se da se nije prebacio na plin koji je planiran za trenutačnu dubinu prema planu ronjenja, a to ga uopće nije uznemirilo. Tvrde da bi, ako se radi o greški, Gabrov tim reagirao i upozorio ga na to, a i on sam bi takvo nešto brzo uočio.

Naravno, detaljna analiza pronalazi još problematičnih situacija, ali ćemo se mi ovdje zaustaviti i dati vremena rekorderu i njegovom timu da objasne ove nelogičnosti.