Na 14. međunarodnom sajmu ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi Crofish koji se održao u Poreču od 25. do 27. studenog bilo je više od 90 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske.

Osim brojnih radionica, natjecanja i stručnih događanja uz bogat program sportova na vodi bila su omogućena i besplatna probna ronjenja u sklopu Pogleda u plavo.

Crofish sajam značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji koja se provodi u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije te je jedini događaj s navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj, a u suradnji s Plavom promocijom na sajmu je bio montiran 10 metarski bazen u kojem su posjetitelji uživali u čarima i ljepotama ronjenja.

“Cilj ovakvog sajma je valorizacija cjelokupnog pomorstva i ribarstva, jačanje ribarskog identiteta te obrazovanje mladih naraštaja s mogućnošću daljnjeg usavršavanja, a ujedno smo imali i veliki broj popratnih događaja vezanih za ribarstvo te edukativne, stručne, natjecateljske sadržaje i gastro cooking show. Također, zainteresirani posjetitelji i ljubitelji mora i podmorja imali su mogućnost u sklopu ronilačko-edukativnog projekta Pogled u plavo okušati se u ronjenju i uživati u svim čarima i ljepotama koje ronjenje pruža. Novitet ovog Crofish sajma je spajanje kontinentalne i priobalne Hrvatske u gastro smislu te je s nama bio i PP Orahovica koji su nudili posjetiteljima sajma kontinentalne specijalitete. Želim istaknuti i bogat program sportova na vodi koji je uključivao i jedrenje klase optimist do 14 godina, Crofish Optimist te natjecanje Kup Crofish. Izuzetno smo zadovoljni s odazivom posjetitelja ove godine, a vjerujem da ćemo i u budućnosti dodatno obogatiti ovaj sajam s još većim brojim izlagača”, istaknuo je Robert Momić, direktor sajma Crofish.

Brojni posjetitelji sajma uživali su u čarima ronjenja s punom ronilačkom opremom u kontroliranim uvjetima bazena te uz stručni nadzor instruktora ronjenja koja su bila omogućena sva tri dana trajanja sajma, a u ronjenju su posebno uživala djeca koja su imala priliku u sigurnim uvjetima bazena okušati se u ronjenju.

Pogled u plavo prvi je korak gdje se posjetitelji mogu upoznati s ronilačkom opremom, a nakon osnovne edukacije o ronilačkoj opremi, tehnikama i vještinama ronjenja, zaronom u bazen ujedno uživati u razgledavanju podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja je bila postavljenja unutar bazena i prikazuje ljepote hrvatskog podmorja i pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Pogled u plavo provodi se s ciljem promocije Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja, ronilačkih aktivnosti i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša. Za fotografije s ove manifestacije zaslužan je Marjan Luka Prpić i Plava promocija d.o.o., a medijski pokrovitelji projekta su: Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz podršku tvrtki Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.) i Termostroj d.o.o.