Milijarda za zaštitu Velikog koraljnog grebena

76

Australska vlada najavila je da planira izdvojiti milijardu australskih dolara (oko 739 milijuna američkih dolara) za zaštitu Velikog koraljnog grebena od klimatskih promjena i pada kvaliteta vode.

Toplije temperature vode dovode do izbjeljivanja koralja na grebenu, a utjecaji s kopna, poput gnojiva koje koriste tamošnje farme, štete kvaliteti mora, kazao je australski premijer Malcolm Turnbull na konferenciji u Queenslandu. Greben je inače dio UNESCO-ove svjetske baštine, a radi se o “jedinstvenom i golemom gospodarskom pokretaču u sjevernom Queenslanda te smo ga obavezni štititi za svoju djecu, unuke i mnoge generacije nakon njih”, rekao je Turnbull koji će, inače, za tri tjedna izaći na parlamentarne izbore u toj državi. 

Veliki koraljni grebena najveća je živa struktura na planeti, proteže se 2300 kilometara duž istočne obale Australije i dom je za više od 1600 vrsta riba te preko 30 vrsta kitova i dupina. Preko njega stalni posao ima gotovo 70.000 ljudi i donosi više od pet milijardi australskih dolara tamošnjem gospodarstvu samo u turističkoj industriji.

+ posts