Mnogi pretpostavljaju da površina vode djeluje kao veo između svjetova iznad i ispod površine, ali nije tako. Površinsko vrijeme utječe na more na bezbroj načina, a vremenski uvjeti mogu utjecati na vidljivost, morske struje i valove pa tako utječu i na iskustvo ronjenja.

Brzina i smjer vjetra

Velike brzine vjetra mogu uzrokovati velike valove i jake površinske struje što roniocima predstavlja izazov za ulazak ili izlazak iz vode. Vjetrovi koji pušu prema obali također mogu odgurnuti površinsku vodu uzrokujući uzdizanje hladnije vode bogate hranjivim tvarima odozdo. Ne samo da vjetar utječe na temperaturu vode, već također može dovesti do povećane aktivnosti morskog života na što se ronioci moraju pripremiti.

Mnogi ronioci smatraju da su blagi vjetrovi s obale najbolji za ronjenje jer roniocima olakšavaju ulazak ili izlazak iz vode i uzrokuju mirniji površinski sloj vode, a to najčešće dovodi do izvrsne vidljivosti.

Temperatura zraka i vode

Temperatura igra ključnu ulogu u određivanju udobnosti i sigurnosti ronjenja. Važna je i temperatura zraka i vode. Izuzetno hladna voda može dovesti do hipotermije (u ekstremnim slučajevima i do kvara opreme) što može biti opasno i po život ronioca.

Temperatura zraka također je značajna jer utječe na tjelesnu temperaturu ronioca prije i nakon ronjenja, što potencijalno dovodi do brzog gubitka tjelesne topline ili pregrijavanja. Najsigurnije i najugodnije temperature za ronjenje su kada je temperatura zraka iznad 18 stupnjeva Celzija.

Kiša i oluje

Sama kiša obično ne utječe na uvjete ronjenja ispod površine. Međutim, jaka kiša može utjecati na vidljivost i uzburkati sediment na dnu smanjujući tako prozirnost pod vodom. Oluje mogu izazvati brojne opasnosti pri ronjenju, od jakih vjetrova i nemirnog mora do munja. Mora i oceani su jedno od najopasnijih mjesta tijekom turbulentnih vremenskih uvjeta. Udari munje u površinu mora mogu biti smrtonosni zbog provodljivosti morske vode pa se električno pražnjenje rasprostire na široko područje mora.

Morske mijene i struje

Plima i morske struja uvelike utječu na sigurnost i udobnost ronjenja. Plima i oseka utječu na dubinu vode i dostupnost određenih mjesta za ronjenje, a morske struje i razlike u gustoći vode značajno utječu na mogućnost kretanja ronilaca kroz vodu. Jake struje mogu brzo iscrpiti ronioce što otežava povratak na ulazne i izlazne točke. Morske struje mogu uzburkati sedimente na dnu smanjujući vidljivost, a često mogu odvući ronioce s planirane rute ili prema opasnim područjima.

Najsigurniji vremenski uvjeti za ronjenje uključuju vedro nebo, visoke temperature, visoke plime i blage struje i vjetrove. Provjera vremena prije ronjenja važan je preduvjet za sigurno i ugodno ronjenje pa je dobro prije ronjenja pratiti lokalnu vremensku prognozu.

+ posts