Postoje različite tehnike ulaska ronilaca u vodu, a koju ćete izvesti ovisi o vašoj situaciji – ronite li s obale, s broda, u strujama (drift dive), s čamca…

Mnogi ronioci i ne shvaćaju da postoji pravilan način za ući s ronilačkom opremom u more i smatraju da se mogu samo baciti u vodu jer će i onako tamo završiti. No, posljedice krivog skakanja u vodu su razne i ne treba ih zanemarivati. Recimo, leteće peraje nisu neuobičajena scena na ronilačkim putovanjima. Loša priprema i prejak skok često završavaju gubitkom opreme. Loša izvedba skoka također je često uzrok gubitka ronilačke maske. Kad udarite u vodu, maska vam pada s lica i tiho počinje lutati u dubinu do svog počivališta, a da nešto nedostaje shvatit ćete kad bude već prekasno.

Ponekad je na mjestima ronjenja jaka morska struja (drift dive) pa morate brzo napustiti brod – čim dobijete zeleno svjetlo od kapetana (slično kao sa skokom iz aviona). Ovdje i sada – u suprotnom ćete propustiti mjesto za ronjenje, morske struje će vas odnijeti na mjesta na kojima niste planirali biti, a to će pak uzrokovati probleme cijelom timu koji će vas morati čekati u nepovoljnim uvjetima ili jednostavno roniti bez vas, a vi se vraćate na brod. I sve to zato što niste znali skočiti u vodu…

Ponekad se zbog iracionalnog straha od pada ronioci pokušavaju uhvatiti za nešto u posljednjoj fazi skoka. Tada je vrlo lako ozlijediti prste ili čak udariti glavom o brod ili platformu s koje skačete. Dakle, postoje razni načini ulaska u vodu s ronilačkom opremom, a koji ćete izabrati ovisi o situaciji (mjestu urona). Ono što je uvijek važno napomenuti jest da provjerite (pogledate) kamo skačete da se ne dogodi da skočite na nekoga ili nešto.

Kad ulazite u vodu s obale, a niste na povišenom da biste samo skočili, obucite svu svoju opremu za ronjenje (osim peraja) i pažljivo zagazite u dublje vode. Djelomično napušite svoj BCD i hodajte s opremom na sebi i perajama u ruci dok ne dođete do dubine da plutate (prikladna dubina za plivanje), a tada možete potpuno napuhati svoj BCD. Sljedeći korak bio bi staviti peraje. Budući da plutate (napuhan kompenzator), samo se nagnite na leđa s maskom na glavi i regulatorom u ustima i navucite peraju po peraju.

Metoda hodanja s perajama na nogama nikako nije dobra, čak i ako planirate hodati unatraške. Naime, lako ćete pasti, udariti se ili izgubiti neki dio opreme, a možete pasti na nekog iza vas i ozbiljno ga ozlijediti!

Iduća metoda koristi se kad je voda preplitka za skok s čamca, broda ili obale, a vaš čamac ili platforma gotovo dodiruje površinu vode i sve je nestabilno. Tada se morate opremiti, staviti regulator u usta i sjesti na rub platforme. Koristite obje ruke da se poduprete, a zatim koristite obje ruke i noge (koje su u vodi s perajama) za kretanje naprijed – odgurnite se rukama prema naprijed kako ronilačka boca ne bi udarila u rub i zarotirajte se u zraku. Pazite da ventilna skupina ne udari u vašu glavu – ne padajte u vodu na lice!

Kad ulazite u vodu s broda ili povišene platforme, obucite svu ronilačku opremu, stavite masku na lice i regulator u usta. Dođite do ruba predviđenog za ulazak u vodu, prekontrolirajte svoju opremu i tamo obucite peraje na noge – ne hodajte po brodu ili platformi s perajama na nogama! Napušite kompenzator plovnosti i samo jako zakoračite u vodu držeći rukom (otvorenim dlanom) pritisnutu masku i regulator na licu. Nakon pada u vodu malo ćete potonuti i ubrzo isplivati – pokažite znak da je sve u redu i odmaknite se od mjesta na koje će skakati ostali ronioci.

Ako ronite u morskim strujama, možda ćete se dogovoriti s voditeljem da skačete s ispuhanim kompenzatorom pa odmah zaranjate na dogovorenu dubinu, ali sve ostalo je identično.

Popularni Back Roll koji atraktivno izgleda izvodi se kada u vodu ulazite s gumenog čamca ili čamca koji nema drukčije prilagođenu platformu za ulazak ronilaca. Za izvođenje prevrtanja unatrag obucite svu svoju ronilačku opremu i sjednite na rub čamca leđima okrenutim prema vodi. Stavite masku na lice i regulator u usta te ih držite lijevom rukom, a kompenzator napušite. Desnom rukom držite stražnji dio glave da ne udarite potiljkom u prvi stupanj regulatora kad padnete u vodu. Zatim usmjerite bradu prema prsima i lagano se spustite unatrag. Napravit ćete mali salto i odmah iskočiti te pasti u vodu na leđa. Potonut ćete, okrenuti se i izroniti.

Pokažite znak da je sve u redu i odmaknite se od gumenjaka da netko ne padne (skoči) na vas.

Neki ronioci prakticiraju baciti napuhan kompenzator plovnosti na kojem su montirana ronilačka boca i regulator u vodu (ako je mirna voda) pa onda skaču i oblače taj kompenzator u vodi. Naravno, moguće je i nije uopće komplicirano, ali treba paziti da oprema ne otpluta, da dobro posložite sve na sebe i provjerite…