Broj smrtnih slučajeva od neizazvanih napada morskih pasa na ljude diljem svijeta porastao je 2023. godine na gotovo dvostruko više od prosjeka u prethodnih pet godina.

Znanstvenici s floridskog sveučilišta svake godine nam predoče koliko je iracionalan strah od morskih pasa prezentirajući nam stvarni broj napada morskih pasa na ljude u protekloj godini. Osim samog broja napada i smrtnih slučajeva zanimljivo je uočiti i da su ronioci uvijek najmanje pogođena populacija, a žrtve napada češće su “hrabrijeg” spola pa preporučujemo muškarcima da se ipak ne junače provocirajući životinje.

Prema Međunarodnoj datoteci o napadima morskih pasa (ISAF) koju vodi spomenuto sveučilište na Floridi u protekloj je godini potvrđeno 14 smrtnih slučajeva povezanih s napadima morskih pasa, uključujući 10 kategoriziranih kao neizazvanih. Brojka je gotovo dvostruko veća od prosjeka u posljednjih pet godina, a znanstvenicima nije baš jasno zašto je došlo do ovako drastičnog povećanja broja smrtonosnih napada na ljude.

U izvješću piše da je protekle godine zabilježeno 69 neizazvanih ugriza morskih pasa te 22 ugriza koji su karakterizirani kao izazvani (posljedica pokušaja čovjeka da uspostavi bližu interakciju s morskim psom) i ta je brojka u skladu s prosjekom (63 napada godišnje u petogodišnjem razdoblju od 2018. do 2022. godine). No, broj smrtonosnih napada drastično je porastao u odnosu na prosjek u istom razdoblju.

Najviše napada dogodilo se u Sjedinjenim Američkim Državama (36 napada uključujući dva smrtonosna) i Australiji (15 napada uključujući četiri smrtonosna), a većina ih se odnosi na napade morskih pasa na surfere.