Proizvođač popularnih čololadica Mars angažirao s u zaštiti podmorja pa je u suradnji s roniocima smislio inovativnu metodu za obnovu velikih grebena.

Mars Incorporated, poznat po svojim čokoladicama nedavno je dovršio ‘The Big Build’, jedan od najvećih pojedinačnih događaja obnove koralja u povijesti.

Velika izgradnja uključivala je postavljanje 30.000 koralja na 2.500 četvornih metara grebena u arhipelagu Spermonde u Indoneziji, a taj podvig dio je većeg programa ‘Mars Sustainable Solutions’ (MSS) koji ima za cilj obnoviti milijun koralja diljem svijeta do kraja ove godine.

Arhipelag u blizini obale Makassara u Sulawesiju bio je mjesto lansiranja Marsovog programa obnove koraljnog grebena 2006. i lokacija njegova Sheba Hope Reefa, umjetnog grebena na kojem se piše riječ “HOPE”, a koji je predstavljen 2021. u sklopu širu inicijativu SHEBA Hope Grows – nazvanu po robnoj marki hrane za kućne ljubimce koju posjeduje ova tvrtka. Radi se o programu za obnovu više od 185.000 četvornih metara koraljnog grebena na lokacijama diljem svijeta do 2029. godine.

Kako bi se olakšao projekt obnove velikih razmjera, The Big Build koristio je ‘Mars Assisted Reef Restoration System’ (MARRS), sustav dizajniran 2011. za obnovu oštećenih grebena većom brzinom, većim razmjerom i s nižom cijenom. Iskusni timovi od četiri ronioca mogu koristiti MARRS za postavljanje 500 grebenskih zvijezda (šesterokutnih okvira obloženih pijeskom s pričvršćenim komadićima koralja) u samo dva dana.

Frank Mars, član uprave i bivši predsjednik uprave tvrtke Mars, rekao je: ‘Prije 14 godina postavio sam malom timu Marsovih suradnika jednostavno pitanje: je li moguće ponovno izgraditi ekosustav koraljnog grebena. I danas s ponosom mogu reći da je odgovor da, i tehnički i znanstveno.

Uspjeh SHEBA Hope Reefa pokazuje da možemo promijeniti smjer koraljnih grebena, ako zajednički promijenimo način na koji danas živimo, radimo i igramo se. Danas se ovaj program proteže na više od 30 grebena u 10 različitih zemalja u kojima su Mars i njegovi ronioci uspješno instalirali više od 60.000 Reef Stars-a, posadivši pritom 900.000 fragmenata koralja.

“Kroz ‘Veliku izgradnju’ iskoristit ćemo snagu suradnje s ronocima kako bismo obnovili kritično ugrožene koraljne grebene u središtu morske bioraznolikosti u Indoneziji”, rekao je profesor David Smith, glavni morski znanstvenik u Marsu. “Naši zajednički napori širit će poruku nade i optimizma globalnoj zajednici. Cilj nam je otkriti potrebu za izgradnjom pouzdanih partnerstva – lokalno i širom svijeta, kako bismo izvršili obnovu u razmjerima koji su potrebni za očuvanje ovih neprocjenjivih ekosustava i time osigurali svjetliju budućnost za naše oceane.”

Mars izvješćuje da su njegovi napori na obnovi koraljnog grebena SHEBA pokazali obećavajuće učinke sa značajnim povećanjem rasta koralja od dva posto do 70 posto, povećanjem populacija riba od 260 posto prije obnove i povećanjem broja koralja od 64 posto. Stoga Mars angažira ronioce diljem svijeta i poziva ih da se jave kako bi sudjelovali u ovom velikom projektu jer svijet kakav želimo sutra, neće se materijalizirati sam od sebe.