Ludi SCUBA rekordi

290

U vremenima kada svi žele pomaknuti granice i na neki način ostati zabilježeni u analima, ni ronioci nisu iznimke.

Mnogima je cilj biti netko o kome se priča u ronilačkim krugovima, ili ostati zapisan u Guinnessovoj knjizi rekorda. Kako se razvijaju tehnologije i oprema, kako su saznanja o fizici ronjenja sve bolja, tako se olakšava fanaticima i osobenjacima da pomiču granice u ronjenju.
Ovo je (p)opis nekoliko takvih rekorda, a moguće je da je neki od navedenih u trenutku dok ovo čitate već srušen.

U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježen je SCUBA zaron na dubinu od 318 metara i izveo ga je Nuno Gomes.
Njegov rekord oborio je Pascal Bernabe, francuski ronilac koji je dosegao dubinu od 330 metara roneći na Korzici. Spuštanje do te dubine njemu je trajalo 10 minuta, a povratak devet sati.
Nedavno je zabilježen novi rekord, tako da je najdublji SCUBA uron sada onaj na 332,4 metra, a napravio ga je Egipćanin Ahmed Gabr u Crvenom moru kod Dahaba (uron je trajao 14 sati).

Najdublji SCUBA zaron na olupini je onaj Leigh Cunninghama i Marka Andrewsa koji su, roneći 2005. godine na olupini MV Yolande, dosegnuli dubinu od 205 metara. Na olupini su proveli šest minuta, od ukupno 205 minuta koliko je trajalo ronjenje.

Najdulji SCUBA zaron u slanoj vodi je trajao 82,5 sata. Johan Beukes je taj “pothvat” napravio u uShaka Marine World Aquariumu u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.
Njegov slatkovodni ekvivalent znatno je dulji. Zaron u trajanju od 145 sati 31 minutu i 23 sekunde napravio je Amerikanac Jerry Hall u jezeru South Holston u blizini Bristola.

Rekord u najvišem SCUBA zaronu na svijetu ostvarili su 2000-te godine ruski ronioci Andrei Andryushin, Denis Bakin i Maxim Gresko roneći u Nepalu na jezeru Tilicho na visini od 4919 metara. Naravno, tablice za ronjenje na takvim visinama ne postoje pa je trebalo napraviti nekakvu svoju kalkulaciju i aproksimaciju postojećih rezultata. Temperatura vode na površini iznosila je šest stupnjeva Celzija, a ronilačko računalo se prebacilo u “dive mod” tek na dubini od pet metara, pokazujući dubinu od nula metara. Prema tom računalu zaronili su do dubine od 25 metara na kojoj je temperatura vode iznosila tri stupnja Celzija, a uron je trajao 15 minuta.

Najbrojniji scuba zaron (najmasovniji) organiziran je u North Sulawesi u Indoneziji s 2486 ronilaca koji su zaronili u istom trenutku.

Rekord u najdubljem zaronu s rebreatherom držao je Dave Shaw koji je 2004. godine u Boesmansgatu (Bushman’s Hole) u Južnoafričkoj Republici zaronio do dubine 270 metara. To je ujedno bio i najdublji zaron u špilji, najdublji visinski uron i najdublji zaron po konopcu, naravno, sve s rebreatherom.
Njegov rekord srušio je Krzysztof Starnawski koji je s rebreatherom zaronio na 283 metra dubine.
Prema tvrdnjama ronilačkog tima Britanca Willa Goodmana, on je u Lomboku u Indoneziji dostigao dubinu od 290 metara. Točnije, toliko je pokazivao njegov kompjuter koji je prestao raditi na 290 metara, a nagađaju da je stvarna dubina bila i preko 300 metara. Iako nije službeno priznat od strane Guinnessa kao rekord (Guinness nema kategoriju ronjenja sa zatvorenim krugom), Goodman se sada može pohvaliti kako je oborio rekord koji je držao Krzysztof Starnawski.