Najveći pomorski rezervat na svijetu

72

Britanska vlada stvorila je najveći pomorski rezervat na svijetu. 

Tako je omogućena zaštita za više od 1200 vrsta morskih sisavaca, riba i morskih ptica na južnom Pacifiku. Rezervat, koji će se prostirati na gotovo 830.000 kvadratnih kilometara, je gotovo 3,5 puta veći od površine Ujedinjenog Kraljevstva i jedno je od najudaljenijih mjesta na svijetu. To britansko prekomorsko područje ima četiri otoka: Pitcairn, Henderson, Oeno i Ducie koji se nalaze na oko 4500 kilometara udaljenosti od Novog Zelanda (na pola puta između Novoga Zelanda i Južne Amerike).
“Ovom odlukom Ujedinjeno Kraljevstvo podiglo je ljestvicu zaštite naših oceana te postavilo novi standard za sve ostale”, kazao je Matt Rand, direktor Global Ocean Legacy, udruge koja se bavi borbom za uspostavljanje morskih rezervata. 

Prošle godine međunarodni tim istraživača izvršio je prvo podvodno istraživanje dubokih i plitkih voda oko tog otočja te pronašao više od 80 novih vrsta riba, koralja i algi. Otočje je inače poznatije po svojoj povezanosti s čuvenom pobunom na brodu Bounty u 18. stoljeću. Naime, dio pobunjenika ostao je živjeti na Pitcairnu i oko 50 njihovih potomaka i danas živi na tom području.

+ posts