Pažljivi rekreativni ronilac naišao je na veliku količinu brončanih novčića koji datiraju iz doba rimskog cara Konstantina Velikog i prijavio svoj pronalazak.

Podvodni arheolozi zaronili su na prijavljenu lokaciju i ustanovili da se radi o količini od otprilike 50 tisuća novčića, a nadaju se da će prema tom pronalasku locirati i ostatke broda s kojeg potječu ti novčići.

Ronilac koji je ronio na tom području pronašao je novčiće tijekom rekreativnog zarona nedaleko od obale u regiji Arzachena na sjeveroistočnoj strani Sardinije, a svoj pronalazak prijavio je talijanskom ministarstvu kulture.

Njegovo je izvješće sljedećeg dana pokrenulo veliku podvodnu istragu koja je uključivala podvodnu arheološku jedinicu Ministarstva za arheologiju, likovnu umjetnost i krajolik (SABAP), sardinijsku jedinicu za zaštitu kulturne baštine i niz karabinjera te ronilačkih jedinica vatrogasne brigade, zajedno s državnom i financijskom policijom i lučkom upravom.

Ronilački timovi identificirali su dva kompleta novčića na velikom pješčanom području za koje smatraju da su mogli potjecati s olupine od prije 1700 godina. Procijenjeno je da se na dnu nalazi između 30.000 i 50.000 rimskih novčića, a svi do sada pregledani novčići bili su u “iznimnom i rijetkom” stanju očuvanosti (samo četiri novčića su oštećena, iako su još uvijek čitljiva). Na istom mjestu identificiran je i veliki broj amfora afričkog i azijskog podrijetla. Novčići, poznati kao folisi, datirani su između 324. i 340. godine nove ere što znači da pokrivaju vladavinu Konstantina Velikog i njegovog sina Konstantina II.

“Ovo blago pronađeno u vodama Arzachene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića numizmatičkih nalaza u posljednjih nekoliko godina”, rekao je glavni direktor SABAP-a Luigi La Rocca. Navodeći da otkriće predstavlja izvanrednu, ali i vrlo krhku baštinu, stalno ugroženu prirodnim fenomenima i ljudskim djelovanjem, La Rocca je rekao da će arheološke jedinice ministarstva primijeniti metode i tehnike oporavka i konzervacije kako bi zaštitile i istražile lokaciju, a roniocu koji je prijavio novčiće trebala bi pripasti i nagrada.

+ posts