Mnogi ronioci iz naših krajeva zimi ne rone redovito pa svoju ronilačku opremu odlože do proljeća.

Ronilačka oprema zahtijeva redovito održavanje i pažljivo rukovanje, a isto tako i pravilno “skladištenje”. Prvi savjet za “zimsku pauzu” bio bi da uopće ne prestajete s ronilačkim aktivnostima zimi pa onda nećete morati paziti kako odlažete opremu na dulje vrijeme. Ako to ne možete baš nikako izvesti, evo par kratkih savjeta o skladištenju i održavanju opreme.

Prije svega, operite opremu u čistoj vodi i isperite sol s nje. Slana voda i kristalizacija ne čini dobro vašoj opremi. Klor, osim što uništava boje vašeg odijela, nagriza i sam materijal. Ako se pitate treba li ispirati odijelo i nakon ronjenja u izvorima ili čistom jezeru, odgovor je da, treba. I voda iz izvora sadrži minerale i bakterije koje mogu oštetiti odijelo, ako ga spremite bez ispiranja nakon zarona. Osušite odijelo u potpunosti prije no što ga spremite. Ovaj zadatak će možda zahtijevati najviše strpljenja da bi planirano pospremanje opreme priveli kraju kako treba. Temeljito sušenje neoprenskog odijela može potrajati i do par dana. Ako želite ubrzati taj proces, sušite odijelo u temperiranoj prostoriji ili posegnite za aparaturom koja vam može poslužiti, a koja je već dio vašeg kućanstva

Sljedeći savjet u ovo doba godine možda zvuči smiješno, ali treba ga istaknuti – ne sušite odijelo na suncu. Naime, UV zračenje je vrlo štetno za neke materijale (neopren, silikon i slično). Mokra odijela i kapuljače sušite izvrnute na drugu stranu kako se rubovi manžeta ne bi zalijepili. Obratite pažnju da kompenzator plovnosti (BCD) bude lagano napuhan zbog istog razloga.

Pažljivo birajte mjesto gdje ćete odložiti ronilačko odijelo tijekom dulje stanke. Žohari obožavaju neopren, a ako ste sigurni da nemate te drage životinjice na mjestu gdje ste mislili skladištiti odijelo, tada znajte da prvo ronjenje u sezoni nije ugodno započeti s paukom u regulatoru. Kako se zaštiti od ovih sitnih neugodnosti? Spremite opremu u plastičnu ambalažu koja je dobro zatvorena. Probajte prije spremanja nabaviti paketiće za upijanje vlage te ćete tako izbjeći stvaranje neugodnih, ustajalih mirisa. Ako ste odlučili odijelo objesiti, pribavite vješalice koje odgovaraju vašoj opremi. Mokra odijela moraju biti obješena na šire vješalice kako im se ne bi mijenjao oblik. Postoji stvarno veliki izbor vješalica za opremu tako da tu nećete imati problema. Mokra odijela se vješaju ili motaju, nikako slažu, a suha je najbolje spremiti u originalnu vreću u kojoj ste ga i dobili.

Regulator obavezno spremite sa zaštitom od prašine. Čak i malo vlage iz zraka može kroz duži period nanijeti štetu prvom stupnju regulatora. Nastojte ga držati obješenim, a ne smotanim u torbici, a masku stavite u pripadajuću kutiju. Ako regulator spremate u kutiju, pazite da crijeva nisu previše stiješnjena (presavijena) kako ne bi ispucala.

Ako imate vlastitu ronilačku bocu, svakako je držite što dalje od prevelike topline i obavezno uspravnu, a ne položenu. U svakom slučaju, pazite da se ne prevrne, a uvijek držite barem tridesetak bara zraka u boci kako biste spriječili da nešto neželjenog sadržaja uđe u ronilačku bocu.

Peraje uvijek dobijete s ulošcima. Kako bi utori za nogu zadržali traženi oblik, koristite ih. Ako ste ih izgubili, utrpajte stare čarape u peraje. Također, spremajte peraje u horizontalnom položaju, ako želite izbjeći savijanje materijala, a masku odložite u kutiju za tu namjenu, nemojte je samo odbaciti da leži negdje. Pogotovo obratite pozornost ako imate masku s visokim postotkom silikona, ako je prislonite uz crnu gumu, to može biti fatalno.

Kompjuter i sva druga oprema koja sadrži elektroniku mora biti dobro isprana i osušena prije spremanja. Posvetite joj pažnju i pazite na detalje. Dobro isperite i one dijelove opreme koji su podložni hrđanju, a možete nabaviti i silikonski sprej za konzerviranje.

Planirajte sljedeću ronilačku sezonu

Ronilačka oprema zahtijeva redovito održavanje. Planirajte svoje stanke i otiđite na servis regulatora prije sljedeće sezone, provjerite baterije u kompjuteru prije no što krenete prema moru ili nekoj drugoj lokaciji za zaron. I zapamtite; i nakon što ste spremili opremu na pravilan način, to ne znači da možete zaboraviti na nju do sljedeće sezone. Provjerite s vremena na vrijeme je li sve u redu te da nije došlo do kakvih naleta vlage ili drugih neželjenih iznenađenja. Ne želite otkriti kvar na opremi kad iduće godine stignete na mjesto zarona!