Ovo blagdansko razdoblje svakako će zbog pandemije COVID-19 mnogima zadati glavobolje, a jedan od problema je i tradicionalno biranje darova.

Obično se darovi dugo biraju, a ipak se nekako dogodi da ne možemo odlučiti koji je dar prikladan za nekoga. Zbog blagdanske strke često se odlučujemo za univerzalne darove koji uglavnom služe da bi se zadovoljila forma darivanja. SCUBAlife vam stoga donosi nekoliko prijedloga (različitih cjenovnih razreda) za darivanje zaljubljenika u modre dubine u ovo kovid-blagdansko vrijeme.

OceanPositive – zaštitna maska za lice – Ipak je vrijeme pandemije i moramo nositi maske na suhom, a roniocima će svakako prihvatljiva biti OceanPositive maska napravljena od ribarskih mreža izgubljenih u moru.

GoodToDive – sredstvo za dezinfekciju ronilačke opreme koje ne utječe na vodeni okoliš – U svjetlu globalne pandemije uzrokovane korona virusom Fourth Element i Diver Medic razvili su dezinficijens i sustav označavanja za ronilačku opremu. GoodToDive je sredstvo u obliku praška, a otapa se (i učinkovito je) u slatkoj i slanoj vodi te se koristi za sigurno dezinficiranje maski, regulatora i BCD-a. Uz sredstvo za dezinfekciju opreme dolazi i papirna vrpca koja se nakon dezinfekcije postavi na regulatore, maske ili njihove kutije kako bi korisnici znali da je oprema očišćena i mogu je koristiti za ronjenje.

Diveroid – univerzalno podvodno kućište za smartphone – Pametni telefoni mogu nam služiti i kao ronilačko računalo i podvodna kamera, ako imamo podvodno kućište. Diveroid je univerzalno podvodno kućište za pametne telefone –  u njega možete staviti bilo koji smartphone, skinuti njihovu aplikaciju te povezati kućište sa smartphoneom i koristiti ga kao podvodnu kameru i ronilački kompjuter. To je nešto što će obradovati svakog ronioca.

Garmin Descent Mk2i – ronilački kompjuter koji služi i kao pametni sat na suhomGarmin Descent Mk2i napredno je ronilačko računalo sa svim potrebnim funkcijama za ronjenje s autonomnim aparatom (podržava ronjenja na zrak, nitrox, trimix i 100% O2), apneju i ronjenje s uređajem zatvorenog kruga disanja (rebreather), a uz dodatak transmitera (Descent T1) roniocu dostavljalo i podatke o tlaku plina u boci. Uz sve moguće ronilačke funkcije Descent Mk2i sadrži i najtraženije Garmin svakodnevne funkcije pametnog sata što ga svrstava među najsofisticiranija ronilačka računala dizajnirana u obliku ručnog sata.

S1 – ronilački kompjuterS1 je prvo komercijalno ronilačko računalo s mogućnošću slanja i primanja poruke na druga računala pod vodom. Kupite sebi i svom ronilačkom partneru S1 i moći ćete komunicirati pod vodom pomoću ovih ronilačkih kompjutera!

Lobster – utezi za freedivere – Jedinstveni sustav utega za vrat za ronioce na dah moguće je personalizirati u bojama zastave države (koje već želite), a utezi su posebno dizajnirani pa fleksibilni sustav dodatnih utega prati kretnje vratnih i torakalnih kralježaka bez ograničavanja pokreta.

Paralenz Vaquita – podvodna kamera za ronioce – Podvodna kamera postala je gotovo nezaobilazan dio opreme za ronioce, a ova je ergonomski prilagođena roniocima, ima moćan procesor koji omogućuje “glatke”, svjetlije, uravnotežene i kvalitetnije videozapise s odličnom stabilizacijom slike, kao i mogućnost snimanja 4K u 60 fps. GPS senzor na Paralenz Vaquita kameri omogućuje roniocima dijeljenje svoje snimke ronjenja s podatkom o točnom mjestu na kojem je snimka nastala putem dostupne aplikacije za Paralenz kameru, a to znači da omogućuje korisnicima pregledavanje ronjenja iz cijelog svijeta i olakšava traženje nove inspiracije i ronilačkih lokacija te daje izravan uvid u ronilačke i biološke uvjete na snimljenoj lokaciji.

Knjige – Gotovo svaki ronilac rado će pročitati neku dobru knjigu ronilačke tematike. Tako će tehničkim roniocima svakako biti zanimljiva knjiga o tehničkom ronjenju, a najnovija je “Close Calls” (Stratis Kas, Edvardo Pavia i Michael Menduno). Radi se o kompilaciji od 68 osobnih priča vodećih svjetskih tehničkih ronilaca kojima su odlično dočarali čari, izazove i opasnosti tehničkog ronjenja. Cave diverima biste mogli darovati knjigu “The Basics of Cave Diving-4th Edition” (Jill Heinerth) koja uključuje praktična ronilačka znanja koja imamo u današnje vrijeme, a detaljno su opisane i tehnike ronjenja sa “sidemount” konfiguracijom te najnovije tehnike ronjenja s rebreatherima. Naravno, sve je bogato ilustrirano tako da ovo izdanje zaista može poslužiti kao priručnik i dobar alat za sve speleoronioce.

Ronilački sat – Ronilački satovi su “cool” pa nije niti čudo da je svaki peti proizvedeni ručni sat na svijetu ronilački model. Precizna mehanika na satu izdvaja ronioce iz gomile “običnih” ljudi, a trend proizvodnje mehaničkih ronilačkih satova raste jer oni vlasnicima postaju statusni simbol. Oni nisu popularni samo zato što su otporni na neke apsurdno velike dubine, nego i zato što vlasniku sata donose “image” osobe koja ima hrabrosti i znanja spustiti se u strani element i preživjeti u njemu. Zavirite zato u našu rubriku “Satovi” i sigurno ćete pronaći idealan poklon za svakog ronioca!

Pretplata na ronilački magazin Godišnja pretplata na SCUBAlife magazin, komplet starih brojeva SCUBAlife magazina ili jedan od brojeva koji nedostaju u kolekciji vašeg ronioca sigurno će mu/joj izmamiti osmijeh na lice, a i sjetit će vas se svaki put kad dobije novi broj ili prolista neki od magazina koji ste mu darovali.

+ posts