Pružatelji ronilačkih usluga pokušavaju predvidjeti iduću ronilačku godinu i prilagoditi se “novom normalnom”.

Tako su zaključili da će se ronioci masovno okrenuti ronilačkim krstarenjima jer pružaju mogućnost lakšeg usklađivanja s epidemiološkim mjerama u vrijeme pandemije.
Dobro promišljena strategija sugerira roniocima, ali i pružateljima usluga da se baziraju na male grupe ronilaca te da budu fleksibilni s eventualnim rokovima i otkazivanjima rezerviranih tura. Navode kako ronilačka krstarenja i onako imaju mnoge prednosti, a u doba pandemije te prednosti još više dolaze do izražaja.

Na ronilačkim safari brodovima najčešće je manje ljudi, obično do 20. Preporučuje se testiranje svih koji dolaze na brod te posade prije ukrcaja, a nakon ukrcaja izbjegavanje pristajanja u većim mjestima. Naravno, brodom je moguće mijenjati rutu i mjesto pristanka pa se tako može pratiti epidemiološka slika u nekom mjestu te odlučiti treba li tamo pristati ili mijenjati pristanište.
Također, ovakva krstarenja zanimljiva su i roniocima koji sa sobom žele povesti nekoga tko ne roni i sigurno mu neće biti dosadno na brodu. Rute je moguće dogovarati i mijenjati tijekom krstarenja, obilaze se najbolje ronilačke lokacije, izbjegavaju nepovoljni meteorološki uvjeti…

Posebno je zgodno što grupa ljudi koja se poznaje ili se i inače druže može unajmiti cijeli brod pa tako imati privatnost, ali i socijalnu distancu zbog pandemije. Ono što je značajno napomenuti je i cijena, ali kad uzmete u obzir troškove smještaja, hrane i ronjenja, ronilačka krstarenja gotovo da i nisu skuplja od ronilačkih aranžmana u centrima na kopnu. Ruku na srce, ronilačka krstarenja pružaju puno više mogućnosti, a sad je tu i dodatna komponenta zaštite od širenja zaraze korona virusom o kojoj svakako moraju razmišljati organizatori, ali i sami ronioci.

+ posts