Sustav utega za ronioce na dah dobio je svoju novu izvedbu. Radi se o poboljšanoj, drugoj verziji Lobster (jastog) utega.

Ovaj jedinstveni sustav posebno je dizajniran za ronjenje na dah, a utezi na vratu mogu se koristiti za treninge i natjecanja. Lobster ne preopterećuje vrat ronioca, a zbog posebnog oblika i materijala od kojega je napravljen ronilac bez ikakve smetnje može spojiti ruke iznad glave. Fleksibilni sustav dodatnih utega prati kretnje vratnih i torakalnih kralježaka bez ograničavanja pokreta. Postoje i posebni umeci od silikona koji ovratnik udobno postavljaju na vrat te uklanjaju opterećenje.

Proizvođač je novu verziju modificirao kako bi smanjio pritisak utega na ključne kosti, oblik utega je hidrodinamičniji, promijenjen je i ukupni sustav težina te broj segmenata koji se dodaju, a poradili su i na estetskom dojmu pa sad ovaj sustav utega možete naručiti u boji zastave svoje države. Kako je glavni uteg sada smješten bliže mjestu oko kojeg su snage uzgona uravnotežene, ronjenje je učinkovitije i omogućuje roniocima prevladavanje većih udaljenosti, odnosno poboljšanje rezultata ronjenja.

Inače, Lobster sustav se sastoji od baze mase 1,5 kilogram te četiri dodatna utega (400, 300, 200, 100 grama) kojima, dodajući ih, opterećenje možete prilagoditi svojim potrebama. Ukupna težina malog Lobster 2 seta je 2,5 kilograma, srednjeg četiri kilograma te velikog šest kilograma, a cijene su od 180 do 240 eura, ovisno o kojem se setu radi.