Kobni pokušaj obaranja svjetskog rekorda u dubinskom ronjenju

100
foto: screenshot YouTube

Američki ronilac i ugledni liječnik dr. Guy Garman nestao je prilikom pokušaja obaranja svjetskog rekorda u ronjenju u dubinu s ronilačkim aparatom otvorenog kruga.

Sa željom da zaroni dublje nego bilo tko do sada dr. Garman, u ronilačkim krugovima poznat kao “Doc Deep”, zaronio je 15. kolovoza kod otoka Saint Croix s ciljem da dosegne dubinu od 365 metara i obori svjetski rekord koji drži Egipćanin Ahmed Gabr s dubinom od 332,4 metra. Uz dr. Garmana bio je tim od 28 ronilaca raspoređenih na određenim dubinama koji su ga trebali nadgledati tijekom urona i dekompresijskih stanki pri povratku na površinu. Pomno pripremani uron krenuo je prema planu i prvi ronioci otpratili su ga do 60 metara dubine te otamo pratili njegovo daljnje spuštanje. “38 minuta kasnije, kada je trebao doći do točke gdje su ga čekali dubinski ronioci tima za podršku na 109 metara dubine, on jednostavno nije bio tamo”, stoji u izjavi koju je Scuba Tec objavio na svojoj Facebook stranici. Budući da je bio vezan za uže spušteno na dubinu od 396 metara ronioci smatraju da ne postoji mogućnost da je izronio negdje drugdje.

Detalji ove nesreće još uvijek se istražuju, a njegove kolege tehnički ronioci shrvani su tragedijom i nije im jasno što je moglo krenuti po zlu. Navode da je dr. Garman vrlo iskusan ronilac te je “znao mnogo više o dubinskom tehničkom ronjenju nego bilo tko drugi na svijetu”, smatraju ronioci iz Scuba Teca.
Dr. Garman tehničkim se ronjenjem bavio protekle četiri godine, imao 595 urona, od kojih je 200 bilo preko 60 metara, a 35 preko 150 metara dubine. Njegov prethodni najdublji uron iznosio je 246 metara.

U videu objavljenom na YouTubeu nešto ranije ovaj mjesec Dr. Garman objašnjava detalje oko organizacije i pripreme ovako zahtjevnog podviga.

http://www.youtube.com/watch?v=pKL1h4BIdC4

+ posts