Ronjenje zapravo nije opasno ni štetno za čovjeka dok se pridržavate pravila koja ste usvojili na ronilačkim tečajevima, a na svakom tečaju ističu se potencijalne opasnosti i rizici.

No, za one koji još ne rone poprilično zastrašujuće djeluje upravo to naglašavanje potencijalnih opasnosti pa mnogi već nakon par informacija o ronjenju odustanu od tečaja. Jasno je da potencijalne rizike moramo znati i moramo naučiti kako izbjeći potencijalno opasne situacije u ronjenju, ali…

Neki instruktori ronjenja kao da žele zastrašiti ronioce ili se praviti malo važni pa priču o ronjenju počinju i završavaju opasnostima, rizicima, nesrećama… Također, neki ronioci svoje ronilačke doživljaje vole “začiniti” dodavanjem nekih “opasnih” situacija koje su im se dogodile tijekom ronjenja. Takve priče kod neronilaca izazivaju strah i odbijaju ih od ronjenje te formiraju mišljenje o ronjenju kao opasnoj aktivnosti. Naravno da u ronjenju ima potencijalno opasnih i pogibeljnih situacija, ali ima ih i u vožnji automobilom, u bicikliranju, u životu općenito.

Ono o čemu bismo zapravo trebali govoriti onima koji još ne rone su prednosti i blagodati ronjenja, a toga zaista ima mnogo. Ronjenje je svojevrstan bijeg od nadvodnog svijeta i stresa koji nas okružuje. Dok ronimo, ne mislimo na svakodnevne brige i probleme, relaksiramo se i uživamo u čarobnom svijetu koji je mnogima nepoznat. Osjećaj bestežinskog stanja pod vodom pridonosi smirivanju i mnogi ga opisuju kao let. Samo time što možete “čuti svoje misli” i vlastiti dah ulazite u dimenziju nepoznatu onima koji ne rone, a organizam se opušta, dok sve ono što možete vidjeti pod vodom potpuno okupira misli i uklanja svakodnevni stres.

Naravno, ni jedan ronilac ne smije zanemariti sve moguće opasnosti dok roni. Ali, ako ćemo iskreno, prelazak ceste je opasna stvar, ako ne provjerimo nailazi li automobil…

+ posts