Divers Alert Network pokreće istraživanje kojim želi utvrditi utjecaj bolesti COVID-19 na ronjenje.

Naime, još uvijek je neodgovoreno pitanje u znanstvenim krugovima hoće li ronioci koji prebole ovu bolest imati problema prilikom ronjenja te smiju li uopće roniti nakon što prebole COVID-19.

COVID-19 prvi je put otkriven krajem 2019. godine, a u ožujku 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je globalnom pandemijom koja je “zatvorila” mnoge zemlje. Kako se radi o novoj bolesti globalnih razmjera, još uvijek je puno toga neistraženo. Ronioci su mala skupina ljudi u općoj populaciji, a svakako su specifični pa DAN pokreće istraživanje kako bi upravo istražili utjecaj bolesti COVID-19 na ronioce, zapravo posljedice koje eventualno ova bolest ostavlja.

DAN se nada da će prikupiti informacije od najmanje tisuću odraslih ronilaca s potvrđenom infekcijom COVID-19, a nakon toga će zabilježiti razdoblje oporavka, opseg akutne faze njihove infekcije te njihove ronilačke navike i eventualne zdravstvene komplikacije tijekom ronjenja nakon oporavka od bolesti.

Ako ste Vi jedan od onih ronilaca koji su preboljeli COVID-19 javite se za ovo istraživanje, a svojim odgovorima na pitanja koja će Vam pristići možete pomoći široj zajednici. Cilj ovog istraživanja DAN-a je dati roniocima, ronilačkim tvrtkama i medicinskim profesionalcima odgovore o povratku u ronjenje nakon dijagnoze COVID-19 i mogućim dugoročnim učincima bolesti COVID-19 na ronioce.

+ posts