Američki profesor Joe Dituri završio je svoju misiju nakon što je proveo 100 dana u podvodnom habitatu. 

Profesor sa sveučilišta u Floridi dovršio je svoj zadatak istraživanja pod vodom tijekom 100 dana i konačno je u prošli petak izašao iz podvodnog staništa koje je smješteno na dubini od devet metara ispod floridske lagune. Dituri je tako osjetio sunčeve zrake prvi put od prvog ožujka kada je ušao u sklonište za ronioce pod vodom. Ovim je podvigom profesor Dituri srušio prethodni svjetski rekord koji je iznosio 73 dana neprekidnog boravka pod vodom u podvodnom habitatu koji su postavila druga dva profesora 2014. godine.

Inače, ovaj 55-godišnjak je biomedicinski inženjer koji predaje na Sveučilištu Južne Floride i sebe naziva “Dr Deep Sea”, a prihvatio se ovog zadatka u sklopu ‘Projekta Neptun 100’ koji je organizirala Zaklada za razvoj morskih resursa. Dituri je krenuo u ovaj projekt kako bi dokazao neke svoje teze te provjerio na sebi kako tijelo reagira na dugotrajnu izloženost ekstremnom pritisku. Nakon izlaska na površinu ustvrdio da se smanjio za više od jednog centimetra, ali to će još morati potvrditi neovisna mjerenja.

Znanstvenici sa sveučilišta objavili su da preliminarna mjerenja i pregledi otkrivaju značajno poboljšanje njegovog sna, razine kolesterola i nedostatak ikakvih upala. Misiju su nadzirali medicinski stručnjaci koji su cijelo vrijeme analizirali uzorke urina i krvi kako bi pratili sve promjene, a na Dituriju se provode i psihološka i psihosocijalna testiranja, kao i ultrazvuk, elektrokardiogram i testovi matičnih stanica. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci profesor Dituri i njegov medicinski tim analizirat će podatke prikupljene prije, tijekom i nakon njegove misije kako bi donijeli relevantne i znanstveno utemeljene zaključke.

Sve rezultate i zaključke ovog ekstremnog pothvata Dituri planira predstaviti na Svjetskoj konferenciji ekstremne medicine u Škotskoj u studenom ove godine.

+ posts