IRTDA kvalitetom tečajeva privlači sve veći broj Nijemaca

117

Ovih dana na Kvarneru je završio još jedan instruktorski tečaj, ovaj put za njemačke ronioce u organizaciji ronilačke asocijacije IRTDA (International Recreational and Technical Diving Association). 

IRTDA je utemeljena 1996. godine u Njemačkoj, a za to je najzaslužniji Hrvat Branko Gašpar. Kako sam kaže, ideja je bila osnovati asocijaciju koja će se baviti školovanjem i rekreativaca i instruktora, kao i tehničkih ronilaca na način koji je bio različit od svih dotadašnjih pristupa. “Jedan od ciljeva je bio i to da polaznici dobiju odgovarajuću vrijednost za novac koji su platili. No, ne radi se tu primarno o novcu, već da znate da ste uistinu u stanju provesti sve ono što se podrazumijeva pod određenim certifikatom, tako da kada polaznik završi tečaj bude uistinu osposobljen za sve radnje koje se podrazumijevaju pod tim certifikatom. To znači da nakon početnih urona svaki polaznik mora potpuno sam isplanirati i odraditi jedan uron, naravno, pod sigurnosnim nadzorom instruktora. Na početku su nas gledali s podsmijehom, ali su s vremenom i sve ostale ronilačke udruge prihvatile da polaznike moraju uistinu školovati”, prepričava nam Gašpar, dodajući da je od samih početaka prihvaćen standard “Total Quality Management”. To znači da u svakoj točki i u svakoj fazi tečaja pojedini polaznik može znati koji su uvjeti, odnosno je li uistinu zadovoljio navedene kriterije.
Također, ono što razlikuje IRTDA od sličnih udruženja jest zahtjevan pravilnik koji točno određuje što rekreativac mora znati da bi prešao u tehničke ronioce. U ovom trenutku se 320 instruktora u Europi školuje prema tom sustavu, a na Krku je nedavno završen instruktorski tečaj za njemačke ronioce organiziran uz pomoć centra Correct Diving. Inače, sam tečaj traje 12 dana, od čega 10 dana otpada na pripremu za instruktore i kontroling, a dva dana traju praktične izvedbe odnosno ispiti kondicije i znanja. U sklopu toga uči se, među ostalim, i kako se odražavaju tečajevi, odnosno retorika i govor. Prelaze se i pojedine specijalnosti te se odrađuju “workshopovi” o sigurnosti i kontrolingu u vodi i o tome kako organizirati tečaj da se postigne maksimalna sigurnost za sve polaznike tečaja. 

IRTDA je ostvarila i suradnju s njemačkim državnim institucijama pa tako školuje i bivše njemačke vojnike koji se odluče za tečaj kod njih, a putem programa “Kursnet” svim nezaposlenim instruktorima koji to žele njemački zavod za zapošljavanje plaća tečaj kod IRTDA. Spomenimo i da je za svoj rad IRTDA još 2003. godine dobila priznanje od tadašnjeg hrvatskog Ministarstva kulture, obrazovanja i sporta. 

Među onima koji su sudjelovali na najnovijem tečaju bila je i Michaela Muick, IRTDA master Instructor. Kako sama kaže, za suradnju s IRTDA-om odlučila se jer su tečajevi te organizacije izgrađeni na čvrstim temeljima i posvećuju veliku pažnju sigurnosti. “Također, IRTDA uspostavlja vrlo blizak kontakt s polaznicima instruktorskih tečajeva. Takav način direktne komunikacije puno znači za asocijaciju, ali i za sve njezine članove. To je bolji način daljnjeg napredovanja, omogućuje stalnu pratnju i savjetovanje što se teško može očekivati od većih organizacija”, kaže Michaela. Njeno je mišljenje kako je kvaliteta školovanja kod drugih ronilačkih organizacija strašno pala, a IRTDA je, pored dobrih standarda školovanja, kroz umrežavanje same organizacije i svojih članova omogućila dobar menadžment kvalitete. “Već od Open Water Diver tečaja IRTDA posvećuje punu pozornost razvoju samostalnosti i sigurnosti kod ronilaca. To se kroz sustav školovanja neprestano zahtijeva. IRTDA ronioci moraju istesati svaku i najdetaljniju vještinu rekreativnog ronioca. To na koncu omogućuje roniocu da mu ronjenje bude zaista zabava te da se tom aktivnošću (rekreacijom) još dugo nastavi baviti. To je jedini način da se ronilačka branša dovede na pozitivan put oporavka i stabilizacije te da se dalje nastavi normalno razvijati.”, ističe Michaela Muick. 

Sličnog je mišljenja i polaznik Daniel Graf. “Upoznat sam s programima brojnih ronilačkih organizacija i spoznao sam da veličina nije sve. Kod IRTDA mi se posebno dopada to što je fokusirana da školovanje bude usklađeno s maksimalnom sigurnošću. Imao sam priliku osobno upoznati Branka Gašpara kao gost centra Correct Diving i na raznim sajmovima te sam se brzo uvjerio kako je taj program perfektan za školovanje za instruktora”, ističe Graf. Dodaje kako IRTDA ne nudi školovanje po nekim ekstremno jeftinim ponudama, ali je njihova škola u Njemačkoj sinonim najbolje kvalitete za optimalnu cijenu. “U cijelom spektru posebno moram izdvojiti dva programa. U IRTDA AOWD programu je jako važan timski rad u kojemu ronilački partneri zajedno moraju rješavati zadatke. To povezuje znanje i samopouzdanje ujedno učvršćeno maksimalnom sigurnošću. Također mi je jako dobar program IRTDA Divemastera ili voditelja ronjenja od kojega se očekuje puno profesionalnosti i izvršenja različitih zadataka. On se mora jako dobro uklopiti u radne obveze ronilačkog centra i tečaja. Tako se dobije bolja podloga za instruktorski tečaj, ako ga kasnije želite polagati”, kaže Graf. 

Michael Minarsch je prije IRTDA-a imao jedno loše ronilačko iskustvo sa školovanjem. “Bio sam apsolutno nesiguran u vodi. Da nisam imao jedan neracionalan nagon da želim roniti, već prije puno vremena objesio bih svoje peraje o klin. Fokus koji stvara IRTDA i Branko Gašpar na sigurnost i perfektno školovanje za mene su ključne odrednice u školovanju ronilaca. Smatram da, ukoliko sam želiš održavati dobar tečaj, moraš biti perfektno školovan!”, kaže Minarsch. Kaže kako IRTDA nudi dobar kompromis između cijene i usluge, a posebno mu se sviđa što su otvoreni saslušati probleme ili predložene promjene te se trude da se te promjene događaju u pozitivnom obliku. “Otvoreni su za sve vrste diskusija, kao kod jedne velike obitelji!”, kaže Minarsch. 

Inače, Gašpar napominje kako su svi programi IRTDA dostupni i na hrvatskom jeziku te kako će tijekom ove i iduće godine uložiti dodatne napore da se što veći broj hrvatskih ronilačkih klubova i centara upozna s ronilačkim programima te asocijacije.