Kako se pripremiti za uron u jezeru

148
foto: Tanja Borović Šašo

Kada se pomisli na ronjenje prva asocijacija uglavnom su prozirne vode, čist pogled i sve ostalo što karakterizira more. 

Tome se pridodaju morska stvorenja poput rakova, morskih pasa, hobotnica i ostalog te je slike potpuna. Ipak, velik broj ronilaca ne roni samo u morskim vodama, već i u drugim okruženjima, a jedno od tih okruženja su i slatkovodna jezera. Nominalno, tehnika ronjenja je ista, no razlike u okruženju donose neke jedinstvene izazove. Stoga vam je SCUBAlife pripremio nekoliko savjeta za ronjenje u takvim vodama. 

  • Znajte svoju visinu – ne radi se naravno o visini Vas kao osobe, već o nadmorskoj visini. U kategoriju visinskih ronjenja spadaju sva ona koja se vrše iznad nadmorske visine od 300 metara, a tada su nešto drugačije i dekompresijske postavke. 
  • Ponesite nož – iako jezera izgledaju kao mirna mjesta za plivanje i pecanje, važno je ne izgubiti iz vida da Vas tamo vrebaju neke neočekivane opasnosti. Među njima su i ostavljene ribarske udice te raznorazni otpaci koje ljudi nažalost bacaju u jezera. Primjerice, iako doslovce nevidljiv pod vodom, najlon za udice može predstavljati pravu zamku za ronioca. Stoga uvijek nosite ronilački nož. 
  • Osvjetljenje – obzirom da su jezera uglavnom pošteđena snažnih struja te plima i oseka lakše se stvaraju sedimenti blata i mulja. Kada zbog mahanja perajama podignete te sedimente vidljivost lako može postati gotovo nikakva te su nekad potrebni sati da se blatni nanosi slegnu. Stoga je jako važno imati snažnu ronilačku svjetiljku, čak i po danu. 
  • Znajte put kući – uroni u jezera uglavnom se obavljaju sa same obale, što znači da bi ronilac u pravilu trebao i izaći na mjestu s kojeg je ušao. Stoga, ukoliko želite izbjeći dugačku, mokru šetnju po obali u ronilačkoj opremi, imajte sa sobom kompas. 
  • Pazite na plovnost – morska voda je gušća od slatke vode stoga pazite na utege. Jezera su u pravilu i hladnija od mora što traži i pododijelo, deblje mokro odijelo ili pak suho odijelo. Sve to utječe na plovnost u odnosu na vaš uobičajeni “morski” uron. 
  • Nisu sva jezera ista – i dok je većina jezera mirna i pogodna za ronjenje, ima onih koja su drugačije naravi. Neka su pak prepuna raznih špilja i špiljica koje jednostavno mame na ulazak. Stoga, ne upuštajte se u avanture ako niste obučeni za određene uvjete ronjenja.