Mediteransko morsko dno svjedoči o mnogim pomorskim transportima građevinskog materijala čiji je dio često bio krovni pokrivač, odnosno tegule i imbreksi.

Jedan takav lokalitet u Crnoj Gori nedavno je otkrio Danijel Đorđević, instruktor ronjenja i vlasnik ronilačkog kluba “Adriatic Blue“ iz Herceg Novog. Svoje otkriće podijelio je s timom Laboratorije za arheologiju pomorstva Univerziteta Crne Gore kako bi se napravila procjena kulturne i znanstvene vrijednosti.

Imbreksi i tegule su preklapajući krovni crjepovi koji su se koristili u antičkoj i srednjovjekovnoj arhitekturi kao vodootporni pokrivač krova. Uglavnom su pravljeni od pečene gline. U Rimu su se koristili na skoro svakoj vrsti građevine, od skromnih pomoćnih objekata, do veličanstvenih hramova. Tegule su oblikovane s izdignutom vertikalnom ivicom na dva kraja, što bi usmjeravalo kišnicu prema dnu crijepa. Imbreksi su upotpunjavali vodootpornost tako što su se postavljali preko spojeva vertikalnih ivica tegula dijeleći krov na kanale. Kišnica je otjecala sa zakrivljenih imbreksa niz kanale i preko tegula se spuštala u oluk.

U koordinaciji s Upravom za zaštitu kulturnih dobara tim Laboratorije za arheologiju pomorstva Univerziteta Crne Gore s Danijelom Đorđevićem posjetio je lokalitet koji se nalazi na strmom kamenom grebenu na kome su rasuti komadi krovnog pokrivača tipa imbreks, dok tegule za sada nisu pronađene. Imbreksi su grupirani oko većeg kamenja i stijena. Na pjeskovitom dnu također su uočljivi pojedinačni komadi, a čitav lokalitet je netaknut. Nastao je, vjerojatno, izbacivanjem tereta, a ne potonućem broda. Starost i porijeklo imbreksa ne mogu se odrediti bez detaljnih analiza, ali ovaj tip materijala često se veže za Rimsko doba i tadašnje građevinske poduhvate.

Pronalazak ovog lokaliteta svjedoči o velikom potencijalu i opravdava razvoj podvodnih znanosti i tehnologija na Univerzitetu Crne Gore s ciljem sistematskog istraživanja podmorja. Djelo instruktora ronjenja Danijela Đorđevića ilustrira model suradnje ronilačkog, znanstvenog i institucionalnog sektora koji unapređuje istraživanje, zaštitu i turističku valorizaciju podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Laboratorija za arheologiju pomorstva kao dio Centra za istraživanje, inovacije i poduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor nastoji učiniti podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu javnosti. Laboratorija je članica UNESCO UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju i u svojoj misiji primjenjuje najsuvremenije metode, koristi najmoderniju opremu i inovativne tehnologije razvijene kroz IPA projekt WRECKS4ALL koji je sufinanciran od Europske unije.