iBubble

42

Izumom i širenjem popularnosti kamera kao što su GoPro, snimanje i fotografiranje radikalno se promijenilo.

Sada kada kamere samo malo veće od kutijice mogu fotografirati i snimati materijal izuzetno visoke kvalitete, amaterski avanturisti mogu zabilježiti trenutke koji su nekada bili rezervirani za fotografe. No, tu priči nije kraj jer kombinacija takvih kamera i razvoj dronova mogu dati dodatni impuls svojim “helikopterskim” snimkama. A kako dronovi postaju sve jeftiniji, manji, ali i autonomniji, jednostavno vas slijedeći kamo god da idete i bez potrebe za njihovim upravljanjem, još je lakše snimiti nevjerojatne snimke. No, autonomne kamere do sada nisu bilo dostupne roniocima jer postojeći dronovi ne rade pod vodom, a to bi se uskoro moglo promijeniti.
Naime, projekt nazvan “iBubble” predstavlja podvodni autonomni dron, a u ovom trenutku razvija se pod vodstvom ronioca Kevina Delfoura i tehnološkog čarobnjaka Xaviera Spenglera koji za francusku startup kompaniju Startup Maker razvijaju prototip toga drona. Sam dron bio bi potpuno autonoman i odvojen od ronioca, čime je jedinstven u odnosu na ostale podvodne dronove koji se trenutno razvijaju jer su svi ostali zakvačeni na ronioca žicom koja služi kao kanal komunikacije između čovjeka i uređaja. To je bilo nužno zbog problema u emitiranju bežičnog signala pošto je voda znatno gušća od zraka. No, kabel nije osobito poželjna stvar kod ronjenja jer se može zapetljati kod ronjenja na hridima, u olupinama ili u kavernama i spiljama. Stoga su tvorci iBubblea zamislili da problem riješe pojačavanjem signala. Ideja je da iBubble slijedi signal koji se emitira iz narukvice koju nosi ronilac. Ta narukvica također omogućuje roniocu da mijenja načine rada drona.
Inače, iBubble bi trebao biti kompatibilan s većinom kamera, uključujući i GoPro, a imat će i mogućnost 3D snimanja. Skroz napunjena baterija trebala bi trajati do sat vremena, a dron će biti vodootporan do 75 metara, što bi trebalo biti i više nego dovoljno za veliku većinu ronilaca. 

No, hoće li iBubble uistinu i zaživjeti? Njegovi tvorci misle da hoće jer sva potrebna tehnologija već postoji, a najveći izazov je kreiranje dovoljno jakog signala. Tako nešto bi zasigurno podignulo podvodno fotografiranje na novu razinu, ali otvara i neka nova pitanja. Naime, postane li snimanje podvodnim dronovima popularno, za koju godinu trebat će napraviti i neku regulaciju. Primjerice, pojedini nacionalni parkovi u SAD-u već su zabranili korištenje dronova jer su smetali drugim posjetiteljima. Slične inicijative mogle bi se uvesti i na određena ronilačka mjesta koja su ranjiva.
U svakom slučaju, narudžbe za iBubble kreću od veljače 2016., a prodaja bi trebala krenuti početkom 2017.

+ posts