“Freediving” – priručnik za početnike

44
ilustracija

Od prije par dana preko iTunesa dostupna je digitalna knjiga jednostavna naslova “Freediving”, čiji se sadržaj, pogađate, odnosi na svijet ronjenja na dah.

Knjiga je ustvari vodič za početnike, jednostavan za čitanje, a njegovi autori su predsjednik AIDA-e Kimmo Lahtinen te Simo Kurra i Ari Nissinen. Elektronička knjiga dostupna je za iPad, iPhone, iPod Touch i Mac. 

“Korijeni ove knjige nalaze se u obuci za ronioce na dah. Materijale za nju počeli smo prikupljati još 2005. kada smo smatrali da nedostaje takvog materijala, odnosno jedinstvenog, sveobuhvatnog djela koje bi početnicima na ispravan način objašnjavalo osnove freedivinga. Naravno, glavni fokus je da se te stvari uče tijekom tečaja, ali željeli smo nešto i za one koji imaju ‘ronilački nerv’, da već nakon par sati čitanja vide kako se ronjenje na dah može prakticirati sigurno. Željeli smo da struktura knjige bude takva da objašnjava osnove na jednostavan način, a ujedno da naglasak bude na promicanje kulture freedivinga kao zabave, opuštanja i shvaćanja samoga sebe”, kazao je Lahtinen. 

Kad smo kod novosti iz AIDA-e valja kazati i kako su iz te organizacije ovih dana najavili dva natjecanja. Jedno je prvenstvo Ukrajine u ronjenju na dah koje će se održati u svibnju u Odessi, a drugo je natjecanje “Nirvana Oceanquest” koje će u lipnju ugostiti freedivere u jedinstvenom okruženju kolumbijskog otoka San Andres, inače pod zaštitom UNESCO-a.

+ posts