Dokumentarac o poznatom ronilačkom spašavanja iz špilje na Tajlandu

513

Novi dokumentarac o legendarnom ronilačkom podvigu spašavanja 12-orice dječaka i njihovog trenera iz potopljene špilje na Tajlandu donosi fascinantne detalje koji će se još dugo proučavati i koristiti za slična spašavanja.

Kratki film djelo je članova ronilačkog tima “Cave Diving Group” (Roba Franklina i Connora Roea), a u njemu se istražuju tehnike, postupci i metodologija koju su koristili članovi britanskog tima za spašavanje u speleološkim objektima kako bi dječake izveli na sigurno.

Da ponovimo, radi se o spašavanju 12 dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihovog 25-ogodišnjeg trenera koji su ostali zarobljeni u tajlandskoj špilju blizu granice s Mianmarom i Laosom. Oni su u špilju ušli 23. lipnja 2018. dok je špilja bila suha, ali ih je zatekla iznenadna navala kiše koja je potopila špiljski sustav. Ronioci su ih pronašli nakon deset dana izuzetno zahtjevne potrage, ronjenja u uskim prolazima i mutnim vodama. Dječaci i trener sklonili su se na uzdignutoj stijeni otprilike četiri kilometra od ulaza u špilju. Naravno, kako je voda zatvorila sve prolaze, u špilji je ponestajalo kisika u zraku pa je opasnost za život dječaka i trenera bila vrlo velika, a planove spašavanja i samu operaciju spašavanja izvodilo je više od 90 ronilaca sa svih strana svijeta.

Film uključuje detaljan intervju sa sada već legendarnim roniocima Johnom Volanthenom i Rickom Stantonom koji su se upustili u ovo nevjerojatno spašavanje. Ovaj ronilački par daje detaljan uvid u način razmišljanja koji stoji iza ključnih postupaka u spašavanju, kao i objašnjenje kako je samo spašavanje izvedeno.

Naravno, igrani film o ovom događaju (Thirteen lives) već smo imali prilike pogledati, ali dokumentarac daje puno realističnije i roniocima korisnije informacije o cijelom procesu spašavanja iz špilje.

+ posts