Tiskana literatura o ronjenju u našoj regiji prilično je oskudna pa svaka nova knjiga ronilačke tematike zaslužuje pozornost.

U zadnjih 30-ak godina ronjenje doživljava intenzivan razvoj, popularnost i masovnost, a slijed te ekspanzije odražava se i u našim krajevima. Bez obzira radi li se o sportskim, profesionalnim ili vojnim ronjenjima, fizikalno-tehnički i medicinski aspekti u osnovi su identični za sve te vrste djelatnosti.

Knjiga “Autonomno ronjenje na zrak i nitrox” autora Maria Matijaša nastala je na temeljima njegove prve knjige koja je izdana 2010. godine za potrebe oružanih snaga Republike Hrvatske pod nazivom “Priručnik za vojna ronjenja s autonomnim ronilačkim aparatima na zrak”. U ovoj novoj knjizi autor je izostavio područja koja su specifična za vojna ronjenja, a ostalu tematiku dodatno je preoblikovao i uskladio sa standardima civilnog ronjenja. Bitna novost koju sadrži ova knjiga su modificirane dekompresijske tablice za ronjenja na zrak iz Ronilačkog priručnika Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država. U tim tablicama nema dekompresijskog zastanka na tri metra, već ga je zamijenio zastanak na dubini od šest metara.

Danas je sportsko-rekreativno autonomno ronjenje na zrak najrašireniji oblik ronjenja u svijetu. Autonomno ronjenje s nitroxom također je već ušlo u područje SCUBA ronjenja, a oprema za ronjenje i tehnike ronjenja dosegle su takvu razinu da je ronjenje prilagođena širokoj populaciji. U SCUBA ronjenje spadaju sva autonomna ronjenja u ne-dekompresijskom režimu do 40 metara dubine na zrak i nitrox. Svake godine broj ronilaca u svijetu se povećava. Usprkos tome, broj incidenata stagnira zbog sve bolje educiranosti ronilaca te sigurnije i kvalitetnije opreme.

Autor ove knjige je Mario Matijaš, instruktor ronjenja koji je tijekom dugogodišnjeg profesionalnog rada u ronjenju kao asistent, instruktor i voditelj ronjenja u nastavno-obučnom procesu izravno sudjelovao u obučavanju oko 600 autonomnih ronilaca u oružnim snaga Republike Hrvatske od temeljnih do naprednih kategorija različitih specijalnosti.

Knjiga je pisana prema svim postulatima didaktike i metodike te čitatelja jednostavno uvodi u svijet ronjenja, a sadržajno, slikovno i tabelarno razbija monotoniju pri čitanju. Jednostavno rečeno, knjiga je čitka i može zadovoljiti širi spektar ronilačke populacije, a možete ju naručiti izravno od autora na e-mail: mariomatija@gmail.com.

+ posts