“Trinaest života” – ronilački spektakl

Spašavanje 12-orice dječaka i njihovog trenera iz potopljene špilje na Tajlandu

73

“Thirteen Lives’” je možda i najiščekivaniji ronilački film do sada, a počet će se emitirati na Amazon Primeu petog kolovoza ove godine.

Naravno, radi se o ekranizaciji stvarnog događaja – spašavanja nogometne momčadi tajlandskih dječaka koji su se našli zarobljeni u špilji. Dvanaest dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-ogodišnji trener ostali su zarobljeni u tajlandskoj špilju blizu granice s Mianmarom i Laosom. Naime, ušli su 23. lipnja 2018. dok je špilja bila suha, ali ih je zatekla iznenadna navala kiše koja je potopila špiljski sustav.

Ronioci su ih pronašli nakon deset dana izuzetno zahtjevne potrage, ronjenja u uskim prolazima i mutnim vodama. Dječaci i trener sklonili su se na uzdignutoj stijeni otprilike četiri kilometra od ulaza u špilju. Naravno, kako je voda zatvorila sve prolaze, u špilji je ponestajalo kisika u zraku pa je opasnost za život dječaka i trenera bila vrlo velika, a planove spašavanja i samu operaciju spašavanja izvodilo je više od 90 ronilaca sa svih strana svijeta.

Kompleksnost ovakvog spašavanja i tragičnu smrt jednog tajlandskog ronioca prilikom ove operacije možete pogledati u filmu, a glumačka ekipa predvođena Viggom Mortensenom i Colinom Farrellom te režija koju potpisuje Ron Howard jamče pravi ronilački spektakl.

+ posts