Clerc Hydroscaph GMT Power-Reserve Chronometer

118

Filozofija “savršenog kvadrata u savršenom krugu” već na prvi pogled odaje Clercove Hydroscaph modele i svakom je jasno da se radi o zaista posebnom satu.

Dizajniran je da izdrži i najekstremnije ronilačke pothvate i dobro pristaje ruci svakog “globetrottera”, a lijepo ga je vidjeti i uz svečano odijelo na glamuroznoj večeri u elitnom restoranu. Naravno, to je i bio cilj inženjera koji su stvorili jedno od najkompleksnijih kućišta s čak 83 komponente.
Promjer je inače 48 milimetara, a čelično kućište može biti tretirano crnim DLC premazom ili od 18 karatnog crvenog zlata. U unutrašnjosti se krije samonavijajući mehanizam Clerc calibre C610 s rezervom snage od 42 sata koji na velikom brojčaniku prikazuje sate, minute i sekunde, u malom prozorčiću na tri sata datum, u krugu na šest sati 24-satno vrijeme (druge vremenske zone), a u prozoru na 12 sati stanje zalihe snage. Patentirana bočna ojačanja čuvaju sat od oštećenja prilikom udaraca, a ronilački prsten pomiče se posebnom krunicom smještenom na poziciju 10 sati i potpuno je osiguran od nehotičnog pomicanja. Staklo je safirno, antireflektirajuće, a narukvica od aligatorove kože ili vulkanizirane gume. Tu je i automatski helijski ventil pa je jasno da ovaj visoko sofisticirani ronilački instrument može putovati jako duboko; vodootpornost je zajamčena do 800 metara dubine, a vidljivost ključnih parametara osigurana je i u najmračnijim uvjetima.
Naravno, za ovakve satove cijena nije zanemariv faktor, a kreće se u rasponu od oko 5000 do 10.000 eura (od oko 37.000 kuna do 76.000 kuna).