Kompenzator plovnosti Apeks Exotec uvodi svojevrsnu revoluciju u svijetu kompenzatora – udobnost, funkcionalnost i dizajn.

Inženjerska logika koja stoji iza ovog kompenzatora sinteza je opreme i ronioca pa je Exotec stvoren da odlično pristaje i bude usklađen s prirodnim (ronilačkim) pokretima tijela kroz inovativnu BioReact artikulaciju.

Kod Apeksa smo navikli na kvalitetu, a ovaj njihov kompenzator izrađen po najvišim standardima pa pažljivim promatranjem svih dijelova i spojeva ovog kompenzatora zaista možemo vidjeti da se nije štedilo ni na čemu. No, prvi modeli proizvedeni su još 2021. godine, a 2022. godine bilo je opoziva zbog prekratkog ‘Pull Cord’-a (rameno uže za ispuhivanje BCD-a). Nakon ispravka te greške Apeks Exotec pokazao je vrhunske karakteristike u praksi, a svi modeli proizvedeni u ovoj godini višekratno su provjeravani i testirani.

Iz Apeksa kažu da je Exotec paradigma oblika i funkcije, a mogli bismo se složiti jer je na prvi pogled vidljivo da su inženjeri pazili na svaki detalj važan roniocima. Ovaj kompenzator izuzetno je izdržljiv i ne upija vodu.

BioReact je zglobni sustav na struku koji omogućuje maksimalnu udobnost i jamči slobodu kretanja. Sve komponente i remeni su modularni i mogu se jednostavno mijenjati. GripTek tkanina drži oblik kompenzatora i na površini i pod vodom, dok Wrapture sustav remena radi u skladu s BioReact strukom. To omogućuje roniocima da hodaju uspravno izvan vode jer ravnomjerno raspoređuje težinu ronilačke boce na bokove.

Apeks je dodatno postavio sustav zvan G-kuka koji omogućuje otvaranje i zatvaranje prsnog remena jednom rukom, a ostali remeni omogućuju višestruke prilagodbe svakom obliku tijela.

Mjehur je izrađen od super-čvrste Armourguard glatke kože za povećanu otpornost na habanje, brže sušenje i smanjeni rizik od razvoja bakterija zbog glatke površine, a dvostruki sustav uvlačenja mjehura tijekom ispuhivanja održava cijeli sustav hidrodinamičnim i smanjuje otpor kretanju kroz vodu.

Okov je od eloksiranog aluminija pa je izuzetno čvrst, ali i lagan. Pozadinska ploča s tri položaja podesiva po visini omogućuje optimalno pristajanje i čvrsto drži ronilačku bocu u ergonomski najprikladnijem položaju.

Dodatno su tu i dva velika džepa koji se mogu preklopiti kad se ne koriste kako bi se smanjio otpor, a višestruke postavke veličine na vrhu ramena, kao i na obje strane pojasa, omogućuju prilagođeno pristajanje kroz bilo koju od tri veličine.

SureLock II je mehanički sustav otpuštanja utega (patentiran) i omogućuje sigurno otpuštanje jednim povlačenjem, dok je umetanje utega vrlo jednostavno – gurnete ih i čujete “klik”.

Apeks Exotec ima ukupno četiri prekotlačna ventila, po jedan u svakom kutu, a Powerline inflator može se pohvaliti jednom od najbržih stopa napuhavanja u industriji.

Moguće je birati varijantu s crnom ili narančastom stražnjom pločom, kopčama, D ringovima i još nekim detaljima, a cijena je oko 800 eura.

+ posts