Amaterska fotografija velike bijele psine potaknula rasprave

141
foto: Amanda Brewer

Amanda Brewer je profesorica likovnog u školi u New Jerseyu, a svakome tko je pita odgovorit će da nije baš umješan fotograf, iako voli fotografirati. 

Ipak, teško je povjerovati da ne zna kako fotografirati obzirom da je baš ona autorica ove fascinantne fotografije koju vidite.
Brewer je tu sliku napravila tijekom ronjenja u kavezu u Južnoj Africi, a slika je vrlo brzo postala internetski fenomen. “Samo na mom Instagram profilu dobila sam za nju preko 350.000 likovea”, kaže Brewer, koja inače predaje likovni od prvog do petog razreda.

Naravno, ova fotografija izazvala je i burne rasprave pa su se mnogi javili negodujući zbog ovakvog načina druženja s morskim psima (privlačenje mamcem vezanim za kavez). Također, neki su potpuno protiv ronjenja s morskim psima u kavezima, dok drugi izražavaju zabrinutost za sigurnost ronilaca, ali i morskih pasa, prilikom ovakvih, ljudskom voljom isprovociranih interakcija.

Fotografija pokazuje veliku bijelu psinu u svojoj punoj snazi, dok svoje ralje ustremljuje prema dva komada ribe zakvačena o kavez.
Brewer je na putu u Južnoj Africi bila kao volonter ekološke i istraživačke grupe White Shark Africa. Priznala je da nije ni posjedovala kameru sve dok nekoliko dana prije toga putovanja nije kupila GoPro, kojim je i napravljena ova fotografija.
Tijekom ovoga događaja kavez je bio samo djelomično uronjen, a ona je nosila samo masku, ne i ostalu ronilačku opremu. Vidljivost je bila slaba, a odjednom je vidjela morskoga psa koji je “došao niotkuda i slučajno sam imala GoPro na pravom mjestu u pravo vrijeme. Bila je to je jednostavno sreća”, rekla je Brewer. Na brzinu je napravila 30-ak slika, a isprva nije ni znala kakve su fotografije. Kada se vratila u ured White Shark Africa prebacila je fotografije na svoj iPad, a jedna od njih se izdvajala od svih ostalih. “Odmah sam pomislila kako ovdje imam nešto dobro”, kaže Brewer. Objasnila je i kako morski pas na njoj izgleda bliže nego što je to stvarno bio, jer se nalazio na oko metar od kaveza kada je fotografija nastala. U svakom slučaju, ovo je još jedan dokaz kako se ne mora imati skupa oprema i tona iskustva da bi se napravila dobra fotografija. Ponekad je dovoljno samo puno sreće.