Pronađen parobrod Nisbet Grammer

110

U jezeru Ontario ronioci su pronašli olupinu parobroda Nisbet Grammer.

Ovaj je nesretni parobrod potonuo 31. svibnja 1926. godine nakon sudara s parobrodom Dalwarnic. Razlog sudara bila je gusta magla i gotovo nikakva vidljivost, a olupinu su našli istraživači Jim Kennard i Dan Scoville koji su potragu započeli još 2008. godine. Ono što se isprva činilo kao lagan zadatak, pokazalo se kao izazov koji nisu očekivali, kaže Kennard.
Ipak, dok su tragali za Nisbet Grammerom uspjeli su pronaći još zanimljivih podvodnih otkrića na tom području Ontarija. Na kraju su traženi brod pronašli na više od 150 metara dubine oko 12 kilometara od obale Somerseta u američkoj saveznoj državi New York. 

Potopljeni parobrod inače je dobio ime po jednom od svojih vlasnika iz Buffala, a njegov životni vijek bio je kratak jer je havariju doživio iste godine nakon što je sagrađen u brodogradilištu u Engleskoj. U vrijeme potonuća bio je na putu od Port Colburnea do Montrela. Takav tip parobroda nazivali su i “canaller”, jer su prevozili robu poput žitarica, uglja i ostaloga kroz kanal Welland u jezera Erie i Ontario.