Znatiželjni morski lavovi

105
foto: Joost van Uffelen

Šarmantne fotografije koje vidite u našoj galeriji djelo su fotografa Joosta van Uffelena, a nastale su u vodama meksičkog otoka Santa Margarita.

Na njima se većinom vidi njegova partnerica Sandy van Water tijekom igre s kalifornijskim morskim lavovima koje ubrajamo među najinteligentnija stvorenja u oceanima. Van Uffelen, inače dobitnik nagrade National Geographica za fotografiju, sa svojom je partnericom tragao za kitovima, ali je naišao na koloniju morskih lavova.
“Kada nam se brod zaustavio blizu njihove kolonije ogromni broj njih krenuo je u našem smjeru. Kada smo ušli u vodu kaos je bio potpun. Činilo se kao da su gladni pažnje i vrlo ih je zainteresirala naša prisutnost”, opisao je van Uffelen susret s lavovima. On i van Water ronili su samo s maskom i disalicom dok su ih slijedili morski lavovi. “Bio je to nevjerojatan prizor. Ove životinje su nevjerojatno znatiželjne i čim smo zaronili došle su do nas. Svako malo bi otplovile od nas kao da su se nečega uplašile, ali znatiželja bi bila jača od njih i vraćale bi se na novu interakciju”, kazao je nizozemski fotograf.

Zbog svoje inteligencije morski lavovi često izvode trikove i točke u akvarijima diljem svijeta, a koristi ih i američka mornarica za određene vojne operacije. Mužjaci narastu preko dva metra dužine i do 390 kilograma težine dok su ženke dosta manje, odnosno do dva metra i 180 kilograma težine.