Većina ronilaca u jednom trenutku biva privučena sve većim dubinama pa sukladno tome počne razmišljati o tehničkome ronjenju. No, prije nego poduzmete taj veliki korak postoje neke stvari koje biste trebali znati i kojima biste trebali savršeno vladati.

Trebali biste se osjećati ugodno u vodi. U tehničkom ronjenju trebat će vam puno opreme, a u vodi morate biti opušteni. Trebate kontrolirati svoju opremu na intuitivan način. Zamislite da postoje dva ronioca, prvi se ronilac osjeća ugodno u vodi, znajući točno gdje mu je sve od opreme, a drugi je uštogljen i to dokazuje konstantnim dodirivanjem i podešavanjem opreme. Ako je došlo do kvara, opušteni ronilac će riješiti kvar mnogo brže i lakše.

Morate dobro vladati svojom plovnošću jer ona ima veliku ulogu u tehničkom ronjenju. Da biste napravili siguran i ugodan zaron, morate 100% kontrolirati svoju plovnost. Kako se tijekom zarona spuštate na željenu dubinu, volumen plina se smanjuje, a kako izranjate plin se širi (Boyleov zakon). Tehnički ronilac mora kontrolirati to smanjenje volumena napuhavanjem ili ispuhivanjem kompenzatora plovnosti, mjehura ili suhog odijela. Ronilac će se uvijek truditi ostati u neutralnoj plovnosti. Kada započnete izvoditi dublje ili duže ronjenje koji će zahtijevati zaustavljanje radi dekompresije, morat ćete kontrolirati svoju sposobnost plutanja da biste sigurno proveli ove stanke.

U tehničkom ronjenju sve se vrti oko redundantnosti i rezervi. Trebate promijeniti svoj tijek razmišljanja. U rekreativnom ronjenju ronite s jednom bocom te u gotovo svim slučajevima kvara možete izvesti kontrolirani hitni izron sami ili s ronilačkim partnerom i ništa se neće dogoditi. Međutim, dok tehnički ronite, stanice apsorbiraju dušik u krvotok i ako isprobate takvo što u takvim zaronima, to će vam uzrokovati dekompresijsku bolest.

Ono što uistinu morate u tehničkom ronjenju jest biti točni. Za puno mjerenja i planiranja trebate izdvojiti vrijeme. Morate biti precizni kada pripremate ronilačku opremu i planirate zarone. Pogreška miješanja dvije faze, jedne s 21% kisika, a druge s čistim kisikom može biti kobna.

Poznavanje teorije dekompresije također je izuzetno bitno. Teorija dekompresije je teorija koju znanstvenici u današnje vrijeme ne razumiju u potpunosti. Pa kako ćemo znati koja su ograničenja u takvim zaronima? Sve tablice su izrađene empirijskim viđenjem i eksperimentima. Teorija dekompresije uvijek se razvija i uvijek se zbrajaju, nadograđuju i razvijaju različite metode. Trebate biti uvijek uzbuđeni i počašćeni što ćete imati priliku naučiti još nešto o dekompresiji i steći napredne certifikate.

No, nemojte se plašiti! Sve ove stvari svladalo je već mnogo ronilaca pa možete i Vi! Steknite prvo dovoljno iskustva roneći u otvorenim vodama, a kada se prijavite na adekvatan tečaj za tehničkog ronioca, dobro naćulite uši, pomno pratite sve poduke i uživajte u vodi!

+ posts