Panični bijeg male ulješure

124

Južnoafrički Cape Town nedavno je svjedočio izuzetno rijetkom, no nažalost tragičnom događaju. Naime, 6. ožujka 2020. godine na YouTube-u je osvanuo video tuljana koji proganja uspaničenu malu ulješuru (Kogia sima).

Mala ulješura u panici ispušta crvenkasto-smeđu tekućinu, a ono što je posebno nevjerojatno je što se sve odvilo u plićaku kraj obale. Fenomen ispuštanja tekućine iz crijeva dobro je poznat kod malih ulješura, a količina koju mogu ispustiti je i do 11 litara, no nikada nije zabilježeno takvo ponašanje iz ovakve blizine. Male su ulješure velike svega oko dva metra i teže oko 180 kilograma, što je sličnije proporcijama dupina nego kita.

Inače su male ulješure izuzetno sramežljive i borave pretežito u dubinama, a tekućinu ispuštaju u samoobrani kako bi dobili na vremenu za bijeg. Nažalost, ovoga puta to nije bilo dovoljno. Lokalne vijesti prenose kako je mala ulješura bila jako ozlijeđena i kako su je morali eutanazirati. Od incidenta su se pojavile mnoge teorije njegovog uzroka, a najzastupljenija je ona kako je kit bio dezorijentiran i pod stresom jer je njegov sustav eholokacije onemogućen u plitkim vodama.

Međutim, Merkens iz NOAA-e tvrdi kako je taj scenarij vrlo labav i kako je puno vjerojatnije da se kit do tada nije susreo s očitanjima kakva daju stijene na obali. Ako u to dodate bučno okruženje i agresivnu životinju slične veličine za petama te moguću bolest zbog koje je kit vjerojatno i zalutao u plićak, šanse su ovoj maloj ulješuri u startu već bile niske. Jadno je biće od početka bilo u opasnim vodama.

+ posts