Svakodnevno rapidno širenje korona virusa (COVID-19) potaknulo je među roniocima pitanja o prijenosu bolesti putem iznajmljene ronilačke opreme. Kako nam je svima na pameti ova sve prisutnija prijetnja, ronioci žele znati koje mjere mogu poduzete protiv širenja zaraze.

Pravilna sterilizacija je najbitniji čimbenik. Na umu je potrebno imati nekoliko činjenica. Prema CDC-ju, kućanski preparati za čišćenje efektivni su protiv COVID-19 koliko i protiv uobičajenih virusa gripe i prehlade. Prema tome, čišćenje i dezinfekcija opreme predviđene za osobnu upotrebu (poput drugih stupnjeva regulatora, maski, disalica i oralnih inflatora kompenzatora plovnosti) od krucijalne je važnosti.

Efektivna sterilizacija opreme može se postići uranjanjem u 10%-tnu otopinu izbjeljivača ili nekog drugog preparata za čišćenje sličnog kemijskog sastava. Uvijek takve proizvode koristite prema uputama proizvođača te opremu nakon toga dobro isperite u običnoj vodi.

Proizvodi koji se uobičajeno koriste za čišćenje ronilačke opreme, poput antibakterijskih i klorheksadinskih vodica i sprejeva, nisu učinkoviti u suzbijanju COVID-19. Pranje vrućom vodom i sapunom može biti efektivno, ako je popraćeno mehaničkim čišćenjem poput trljanja četkicom za zube.

Ako idete na ronjenje i planirate iznajmiti ronilačku opremu, možda ćete poželjeti i sami poduzeti mjere koje su možda centri koji su Vam iznajmili opremu već učinili, ali možda i nisu. Ako je to slučaj, ponesite sa sobom kućanske dezinfekcijske maramice te njima dobro obrišite, a potom čistom vodom isperite usnik regulatora, disalicu, oralni inflator kompenzatora plovnosti i unutrašnju stranu ronilačke maske. Ako nemate pristup takvim maramicama, obavezno pitajte iznajmljivača kako su dezinficirali opremu prije nego ju uzmete na ronjenje.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći na stranicama DAN-a.

+ posts