Ocean je najveći ekosustav na Zemlji. On je sustav životne potpore i podrške našega planeta, a pogođen je pretjeranim ribolovom, zagađenjem i uništavanjem staništa. Zbog svega toga je ugrožena njegova sposobnost da ljude opskrbljuje hranom, sredstvima za život i regulacijom klime. 

No, zašto uopće brinuti o očuvanju oceana? Zdrav oceanski sustav održava život na Zemlji. Naša sigurnost, ekonomija i preživljavanje zahtijevaju i ovise o zdravlju oceana. Oceani nam pružaju hranu. Naime, najmanje jedna šestina životinjskih proteina koje unosimo u organizam dolazi iz morskih plodova. 

Oceani proizvode zrak koji udišemo i reguliraju vrijeme koje osjećamo. Oceani proizvedu više od polovice svjetskoga kisika i apsorbiraju 50 puta više ugljičnog dioksida nego atmosfera. Također i reguliraju klimu. Kako prekrivaju više od 70% Zemljine površine, oni prenose toplinu s ekvatora prema polovima regulirajući tako klimu i klimatske obrasce. Od hotelskih soba, do ronilačkih i ribarskih krstarenja, od odjeće, do ribarske opreme, oceani su ti koji podržavaju poslove. Procijenjeno je kako samo u SAD-u oceani donesu 282 milijarde američkih dolara prihoda. 

Ocean i njegovi koraljni grebeni pružaju prirodne valobrane za amortizaciju i zaštitu naših obala. Grube površine grebena i složene konstrukcije rasipaju silu dolazećih valova pomažući u sprječavanju poplava, erozija, oštećenja imovine i gubitaka života. Mnogo je tvrtki, vladi i organizacija koje poduzimaju korake za rješavanje problema u zdravlju naših oceana, ali to zahtijeva i napor pojedinaca. Prema tome, uključimo se i mi! Evo nekoliko jednostavnih koraka kako ćemo to učiniti!

1. Reducirajte svoj ugljični otisak. Ugljikov dioksid od izgaranja fosilnih goriva čini naše oceane kiselijima. Kada god možete, umjesto korištenja automobila, vozite se biciklom, hodajte ili koristite javni prijevoz. Kod kuće koristite aparate s visokom stopom učinkovitosti te ih ugasite kada ih ne koristite. Podesite termostate ljeti ipak nekoliko stupnjeva više, a zimi niže. Koristite kompaktne fluorescentne žarulje u svojim domovima i uredima. 

2. Smanjite plastični otpad. On u oceanu degradira morska staništa i pridonosi povećanju stope smrtnosti morskoga svijeta. Svi smo vidjeli razne snimke kornjači zapetljanih u vrećice sa slamkama u nosu i mnogih riba koje su postale žrtve zapetljanja i gušenja zamijenivši plastičnu vrećicu za meduzu. Kako bismo to spriječili moramo smanjiti količinu plastike koju koristimo. Najbitnije je smanjiti potrošnju jednokratne plastike. Pokušajte plastične slamke zamijeniti papirnatima ili višekratnima, za zabave umjesto plastičnih odaberite papirnate tanjure i čaše, u trgovinu ponesite svoju platnenu vrećicu…

3. Birajte morsku hranu. Pokušajte se raspitati prije nego kupite. Potražite oznaku “održivi ulov” ili tome slično ili kupujte od pouzdanog ribara direktno u ribarnici. 

4. Pravilno zbrinjavajte opasni otpad i izbjegavajte umjetna gnojiva. Prilikom odlaganja raznih vrsta otpada provjerite na ambalaži kako ga zbrinuti i pobrinite se da medicinske gaze i baterije ne završe u istom komunalnom košu za smeće. Umjetna gnojiva pak kad-tad završe u oceanu gdje snižavaju postotak kisika i onemogućavaju život. Odlučite se radije za prirodnu vrstu gnojiva, iako bi bilo najbolje ne koristiti ih uopće.

5. Očistite plaže i koristite proizvode koji su prijatelji oceana. Većina plastike i smeća koji završe u oceanu počnu kao otpad na plaži. Nosite veće za smeće (biorazgradive!) na plažu i ne libite se upozoriti ostale ili čak pokupiti i njihov otpad s plaže. Također, ako ste u mogućnosti sudjelujte u akcijama čišćenja plaži i ronilačkim akcijama čišćenja podmorja. S druge strane, nemojte koristiti losione za sunčanje koji su štetni za stanovnike mora i ne kupujte kozmetiku sa skvalenom morskoga psa. Također, izbjegavajte i proizvode direktno povezane s nekorektnim ribolovom poput nakita izrađenog od koralja, oklopa morske kornjače… 

Širite svoje znanje! Nekada nismo ni svjesni koliko zla nehotice počinimo. Kada ste god u mogućnosti upozorite na nekorektno ponašanje i ispravite isto kod sebe. Razmišljajte o svakome postupku kako bi u našim oceanima mogle uživati brojne generacije koje dolaze nakon nas.

+ posts