Shark Count

149

Želite se odmoriti, a u isto vrijeme i pridonijeti razumijevanju i istraživanju oceana i njegovih stanovnika? Onda je Galapagos pravo mjesto za vas!

 “Shark Count” je alat koji je jednostavan za upotrebu i koji omogućava roniocima koji posjećuju Galapagos da pomognu nadzirati život u morskom rezervatu Galapagos. Koristeći aplikaciju ronioci postaju “građani znanstvenici” i daju važan doprinos našem razumijevanju morskih ekosustava Galapagosa bilježeći broj zapaženih vrsta poput morskih pasa, raža i kornjača na koje nailaze tijekom svojih urona.

Aplikacija “Shark Count“prikazuje pojedinačna izvješća koja su dali ronioci na 20 najpoznatijih ronilačkih lokacija u arhipelagu. Grafikoni i karte prikazuju broj vrsta koje se promatraju tijekom svakog urona i najbolja mjesta i vremena za susret svake vrste. Svi podaci dijele se s upravom Nacionalnog parka Galapagos i koristit će u odlukama o istraživanju i upravljanju usmjerenim na zaštitu nevjerojatnog morskog života rezervata. 

Shark Count” dostupan je na iTunes App Storeu i Google Playu te je potpuno besplatan. Dakle, ako u skorije vrijeme planirate posjetiti Galapagos, sjetite se preuzeti aplikaciju i pomozite u očuvanju ovih divnih vrsta. Ukoliko želite susret s nekom određenom vrstom, u aplikaciji ćete pronaći kada je najbolje vrijeme da se zaputite na Galapagos i na koju lokaciju trebate zaroniti (temeljeno na stvarnom broju uočenih vrsta u određeno vrijeme na odabranoj lokaciji). A kada stignete tamo, uživajte, fotografirajte i podijelite svoje iskustvo putem aplikacije, kako s drugim roniocima, tako s istraživačima i znanstvenicima.