PADI i Rash’R pustili su u prodaju zaštitne maske za lice (s filterom od aktivnog ugljena) koje su izrađene od recikliranog plastičnog otpada izvađenog iz mora i oceana.

Radi se o nastojanju ove najveće svjetske ronilačke asocijacije da potakne ronioce, ali i one koji još ne rone, na zaštitu vlastitog zdravlja, zdravlja drugih ljudi, ali i na očuvanje ekosustava mora i oceana.

Zaštitne maske koncipirane su tako da jedna veličina odgovara većini odraslih ljudi, strojno su perive, dvoslojne i dolaze u pet različitih uzoraka. Uz masku se isporučuje pet filtera s aktivnim ugljenom od kojih svaki može biti djelotvoran oko osam sati korištenja. Nakon toga potrebno je zamijeniti filter, a dodatne filtere lako je nabaviti jer su standardni (čak i putem Amazona ili bilo kojeg web shopa). Naravno, PADI će uskoro ponuditi zamjenske filtere i putem svoje internetske trgovine.

Ova zaštitna maska s pet filtera košta oko 18,5 eura plus troškovi isporuke. PADI ističe da na ovom proizvodu ne ostvaruju profit, već se radi o stvarnom trošku proizvodnje.

Dodaju i kako ni jedna maska ne može jamčiti 100 postotnu zaštitu od koronavirusa, ali centri za kontrolu i prevenciju bolesti ljudima preporučuju nošenje maske za lice kako bi smanjili mogućnost zaraze i usporili širenje bolesti. Iz PADI-ja naglašavaju i kako maske nisu zamjena za druge tehnike ublažavanja širenja Covid-19 bolesti, kao što su socijalno distanciranje i pranje ruku. Važno je pridržavati se nacionalnih i lokalnih preporuka za zaštitu i sprečavanje širenja bolesti te pravilno koristiti zaštitnu opremu!