Zračni promet u većini ronilačkih destinacija je zaustavljen, hoteli su masovno zatvoreni, većina ronilačkih centara u svijetu uopće ne radi.

“Poslovno se ne događa ništa”, rekao je suvlasnik SubGravity-a, tvrtke koja proizvodi ronilačku opremu, odgođeni su ronilački sajmovi, a većina unaprijed dogovorenih ronilačkih tečajeva otkazana je. U mnogim su ronilačkim destinacijama ronilački centri već izvjesili bijelu zastavu i potpuno odustali od ove godine. Pri tome valja napomenuti kako su to napravili čak i centri koji su godinama poslovali odlično jer su na svjetski poznatim ronilačkim destinacijama.

Naravno, proizvođači ronilačke opreme također su u teškoj situaciji, distributeri nemaju kome prodati opremu, a proizvođači su uglavnom potpuno zaustavili svoje proizvodne trake.

Ronioci koji su htjeli unaprijediti svoj ronilački status i položiti neku ronilačku specijalnost, ili steći višu ronilačku kategoriju, sada su na čekanju ili su odustali od te namjere. Oni koji još ne rone, a htjeli su krenuti na svoj prvi ronilački tečaj, u ovo doba korone ni ne pomišljaju na to. Stoga su u većini slučajevi ronilački instruktori ostali bez prihoda, a posljedično i ronilačke asocijacije.

Pandemija Covid-19 vjerojatno predstavlja egzistencijalnu prijetnju ronilačkoj industriji. Proizvođači s međunarodnim ronilačkim brendovima počeli su osjećati utjecaj početkom siječnja kada su narudžbe trgovaca presušile. Ronilačke izložbe i kampovi u SAD-u i Europi otkazani su ili odgođeni, a ronioci otkazuju svoje ronilačke planove za ovu godinu.

Sve što se tiče opće populacije reflektira se i na ronioce, ali moramo priznati da se neki ronilački centri u našem okruženju još uvijek dobro drže. Postoje još uvijek značajne grupe ronilaca iz Europe koji ne otkazuju svoje ronilačke aranžmane u Hrvatskoj zakazane za srpanj ili kasnije.

Pitanje je što će biti, ali za očekivati je da će s popuštanjem pandemije Covid-19 i drugi ronioci polako početi razmišljati o svojim ronilačkim avanturama i izletima pa se upravo Hrvatska nameće kao idealna destinacija za europske ronioce u doba korone. Budući da smo do sada prilično dobro vodili bitku protiv ovog virusa, roniocima iz cijele Europe logično ćemo se nametnuti kao prvi, a vjerojatno i jedini izbor pa bi naši ronilački centri trebali početi razmišljati i u tom smjeru. Čini se da se za ronilačke centre na Jadranu polako nazire svjetlo na kraju tunela. Važno je već sada se početi pripremati za nove uvjete i režime rada koje ćemo vjerojatno iskusiti u svim sferama života.

+ posts