Zaronite na olupine iz Prvog svjetskog rata i pridružite se projektu “Lost Beneath the Waves 1914–1918”

15

Nautičko arheološko društvo (Nautical Archaeology Society, NAS) iz Engleske poziva ronioce iz svih dijelova svijeta da se uronima na olupine uključe u obilježavanje obljetnica velikih gubitaka života na moru tijekom Prvog svjetskog rata. 

Međunarodnim projektom pod nazivom “Lost Beneath the Waves 1914–1918” NAS nastoji potaknuti ronioce da posjete olupine izgubljene pod morem tijekom četverogodišnjeg rata i to što je bliže moguće godišnjici njihova potonuća između 2014 i 2018. godine. Prilika je to da se bolje upozna podvodna kulturna baština, a ronioci se pozivaju da podijele svoje fotografije, iskustva i zapažanja s urona putem Facebooka, Twittera i YouTubea kojima se može pristupiti sa stranice projekta.
NAS je izradio i online Google kalendar na kojem prikuplja i bilježi podatke o olupinama iz Prvog svjetskog rata. Uz sjećanje na sve one koje su izgubili živote tijekom surovog rata, ova inicijativa povećat će bazu podataka o mnogim brodovima izgubljenim prije sto godina. 

Projekt su podržale mnoge međunarodne organizacije i ronilačke asocijacije među kojima i UNESCO, NOAA, PADI, SSI, TDI, BSAC i mnogi drugi. 

Prilika je to i da se prisjetimo nekih slavnih olupina s dna Jadrana, austro-ugarskog bojnog broda Szent István koji leži na dubini od 66 metara u blizini otoka Premude (potopljen 10. 06. 1918.), kao i Baron Gautscha koji ove godine bilježi stogodišnjicu potonuća (potonuo je 13. 08. 1914.), a leži na dnu dubine 41 metar nedaleko Rovinja.

+ posts