Više od 180 volontera, od čega 137 ronilaca, proteklog je vikenda čistilo rijeku Mrežnicu u ronilačkoj eko akciji pod nazivom “Zajedno za Mrežnicu”.

Ovogodišnja ronilačka akcija čišćenja rijeke Mrežnice jedinstvena je jer je to prva takva akcija nakon što je rijeka Mrežnica proglašena zaštićenom.

Organizatori akcije su KPA Vodomar iz Duge Rese, a za sigurnost su se brinuli DVD Duga Resa i HGSS Stanica Karlovac.

Manifestacija pod nazivom “Zajedno za Mrežnicu” održana je 29. lipnja 2024. godine s početkom u 12:00 sati na kupalištu u Dugoj Resi, a okupila je preko 180 volontera iz šire regije, od kojih je bilo 137 ronilaca iz 15 ronilačkih klubova iz Hrvatske i Slovenije. Ronioci, a i podrška s kopna svojim volonterskim angažmanom pomogli su u vađenju otpada koji se gomilao stotinama godina unatrag.

Zbog svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti te biološke i geološke raznolikosti Mrežnica je prepoznata kao rijeka od iznimnog značaja te je postala dio kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe – Zajedno za rijeke.

Zaštitu Mrežnice pokrenula je i proglasila Karlovačka županija. Tim aktom će se očuvati njezine prirodne vrijednosti. Zaštitom je obuhvaćeno preko 30 kilometara rijeke u njezinom gornjem i srednjem toku.

Zajedničkim radom organizatori ove akcije žele istaknuti i očuvati jedinstvena riječna bogatstva naše regije, a sama zaštita jamči nove razvojne prilike i dugotrajnu dobrobit za ljude i prirodu.

Ova aktivnost potpomoći će i kampanju globalne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy pod nazivom “Zajedno za rijeke”.