Boris Milošić u jednom dahu prehodao 112 metara pod vodom

217

Splitski ronilac na dah prošlu je nedjelju (30.06.2024.) uspješno postavio novi Guinnessov svjetski rekord u bazenu Marine Kaštela (Kaštel Gomilica).

Milošić, koji se bavi ronjenjem na dah od svoje 14. godine, uspio je u jednom dahu prehodati pod vodom 112 metara za nešto manje od pet minuta.

Ovo je za Borisa bilo drugo obaranje Guinnessovog rekorda. Naime, on je 2020. pokušao postati prvi čovjek koji je u jednom dahu prehodao pod vodom 100 metara. No, zbog određenih pravila rekord mu je “skraćen” pa mu je priznato 96 metara. U međuvremenu je Vitomir Maričić pomakao rekord na 107 metara.

Nakon rigoroznog procesa verifikacije koju provodi Guinnessova organizacija očekuje se da će ovo postignuće biti službeno priznato kao novi Guinnessov svjetski rekord pa će rekord za najduže prehodanu dionicu pod vodom u jednom dahu ponovo biti u rukama Borisa Milošića.

Osim što će uskoro imati dva Guinnessova rekorda, Boris je i osvajač medalja Svjetskog i Europskog prvenstva (CMAS) u ronjenju na dah te je 2019. čak postavio svjetski rekord (AIDA) u dinamičnom ronjenju s perajama. Također je trenutni lider Svjetskog kupa (CMAS) koji će poslužiti kao kvalifikacijsko prvenstvo za sljedeće Svjetske igre u Kini gdje će ronjenje na dah imati svoj debi na svjetskoj sceni!