Proteklog vikenda ronioci su u akcijama čišćenja podmorja na Vrgadi i Prviću iz podmorja izvadili oko osam kubika otpada.

Akcije čišćenja podmorja na otocima Vrgada i Prvić održane su prošlu subotu i nedjelju u sklopu projekta “Eko dotok na otok” koji je financiran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u sklopu kojeg se već čistilo na otoku Žutu prošlu jesen.

Akcijama su se pridružili i ronilački klubovi iz Splita, Pakoštana, Varaždina i Mostara koji su čistili podmorje zajedno s ostalim volonterima na brodicama i kopnu na oba otoka. Iz mora je izvađeno oko osam kubika otpada, a na lokacijama na kojima se čistilo nisu uočene invazivne alge Caulerpa Taxifolia.

Vikend u znaku čišćenja podmorja na otoku Vrgada provodila je i koordinirala udruga Argonauta uz pomoć i suradnju Udruge Vrgada, Mjesnog odbora Vrgada, tvrtke Loši d.o.o., Ribolovnog društva Pakoštane, Općine Pakoštane, tvrtke Juština d.o.o., TZ Pakoštane, Ribarske zadruge Vrgada, tvrtki Jadran Tuna i Pelagos Net Farma, dok je za akciju na Prviću veliku podršku pružio Grad Vodice, Gradsko poduzeće d.o.o., konoba Stara makina, SRK Botnica, obrt Bumba, brod Jastog i Mile Škalabrin, navode iz Argonaute.

Osim akcije čišćenja podmorja, ojačana je i suradnja ronilačkih klubova, udruga i lokalnih dionika te stvorena platforma za buduće suradnje.

+ posts