Wobbegong je zajednički naziv za 12 vrsta morskih pasa iz porodice Orectolobidae i smatraju se najčudnijim morskim psima na svijetu, a uglavnom žive u Australiji i Indoneziji.

Ime wobbegong izvedeno je iz aboridžinskog izraza za čupavu bradu jer upravo ta “brada” čini ovu vrstu najčudnijom od svih morskih pasa. No, brada ovim morskim psima nije modni dodatak, već oružje. Ovi morski psi ne moraju plivati kako bi disali pa uglavnom dobro kamuflirani miruju na dnu i čekaju svoj plijen. Mašući repom privlače manje ribe, a kad im se plijen približi, zgrabe ga oštrim zubima koji se skrivaju iza kamuflažne brade. Njihovo tijelo je izuzetno fleksibilno i bez problema se mogu ‘ugristi za rep’, odnosno zgrabiti sve što se približi njihovom repu kojim mame druge ribe.

Ljude napadaju rijetko, a ljudi su im najveći neprijatelji jer u nekim kulturama love ove morske pse za prehranu. Inače, wobbegongi su poznati i kao tepih morski psi budući da žive na dnu i podsjećaju na tepih.

No, iako ne napadaju ljude namjerno, njihov ugriz je izuzetno bolan. Ako slučajno nagazite na njega ili mu preblizu priđete, a to nije teško jer su dobro kamuflirani, može pogrešno procijeniti (ima slab vid) i pomisliti da je vaša ruku ili noga njegov prirodni plijen i napast će izuzetno brzo. A kad se nešto nađe u ustima wobbegonga, igra je gotova! Zbog svoje velike čeljusti, wobbegong može progutati plijen velik gotovo kao on sam. Ali ako je plijen prevelik da bi ga progutao, držat će ga u zubima dok ne umre, a zatim će ga pojesti u komadima.

Još je jedna čudna stvar vezana uz ove morske pse. Naime, njihovo kretanje po dnu izgleda kao nezgrapno hodanje. Čini se kao da hodaju na svojim prsnim i zdjeličnim perajama, a nevjerojatno je da se tako mogu kretati između plimnih bazena za vrijeme oseke, dakle hodaju kopnom!