William Trubridge zaronio na 124 metra bez peraja

126

Kada je freediver William Trubridge s Novog Zelanda prošle subote zaronio na 122 metra i postavio novi ronilački rekord u jednoj od najcjenjenijih sportskih kategorija, mnogi su se zapitali gdje je granica ljudske izdržljivosti.

Samo dva dana kasnije Trubridge je postavio novi rekord i još više ih ostavio u čudu. Naime, u ponedjeljak je taj ronilački as zaronio na 124 metra, a ukupan zaron trajao je četiri minute i 34 sekunde. “On je kralj slobodnog ronjenja. Taj tip u potpunosti živi, jede i sanja slobodno ronjenje. To je kompletna posvećenost”, kazao je Dana Beck, nekadašnji instruktor Novozelanđanina. 

Trubridge je rekorde postavio u kategoriji “free immersion” tijekom tradicionalnog natjecanja Vertical Blue koje se održava na Bahamima. U toj kategoriji ronioci ne koriste peraje, već vlastitom snagom, koristeći uže, uranjaju i izranjanju. 
Video koji možete vidjeti odnosi se na rekord postavljen u subotu kojim je Trubridge za metar poboljšao svoj rezultat iz 2011., koji je iznosio 121 metar.
Inače, sam Trubridge domaćin je natjecanja Vertical Blue, kako se zove i njegova ronilačka škola, a već godinama dominira u ronjenju u dubinu te je vlasnik dva rekorda u dubinskim kategorijama (“free immersion” i “constant weight no-fins”). Kako kaže njegova glasnogovornica, Francesca Koe, prvotno nije planirao novi rekord u ponedjeljak, no kako je osjetio da ima dosta snage i nakon subote, odlučio se za taj pothvat.