Ronioci su u najboljoj poziciji da prate kako točno klimatske promjene utječu na svjetske oceane.

Iskusni ronilac Neil van Niekerk osmislio je Wavelet, uređaj koji mjeri temperaturu vode, salinitet, razinu svjetlosti, vodljivost, tlak i druge parametre, a koristi ugrađeni GPS kako bi odredio i zabilježio gdje su mjerenja obavljena. Van Nieker sada radi na tom da sve ronioce opremi ovim malim nosivim senzorom koji će automatski izvještavati o stanju vode gdje god da odlučimo roniti. Predviđa da će tako stvoriti globalnu zajednicu ronilaca – znanstvenika koji prikupljaju i dijele točne klimatske podatke kako bi popunili ono što se danas smatra kritičnim prazninama u našem znanju. Ronioci bi tako omogućili znanstvenicima da osmisle odgovarajuća rješenja za probleme koje susrećemo u podmorju.

Senzori Waveleta pričvršćeni su na prvi stupanj regulatora čineći proces podvodnog prikupljanja podataka potpuno pasivnim i ne ometajući ronioca. Prikupljeni podaci automatski se učitavaju na poslužitelje radi dijeljenja sa znanstvenom zajednicom. Naime, manje od 100 koraljnih grebena u svijetu trenutačno ima trajno i otvoreno dostupno oceanografsko praćenje na licu mjesta, a to je skupo jer održavanje opreme i vandalizam predstavljaju značajne izazove. 

Wavelet tehnologiju trenutačno testira 20 američkih ronilaca, ali van Niekerk se nada da će se koncept brzo proširiti. Sada se već razvija treća generacija Waveleta u suradnji s tehnološkim partnerom u Švedskoj i sve je bliži prelazak iz kruga alfa testiranja na beta testiranje s velikim brojem ronilaca u cijelom svijetu. Izvorni prototip prikupljao je samo podatke o svjetlu i temperaturi, ali je od tada potpuno rekonstruiran pa najnovija verzija mjeri još mnogo drugih parametara, a također uključuje i solarno punjenje čime se eliminira potreba za otvaranjem senzora i sprječava prodor vode. 

Iako je Wavelet koncipiran tako da prikuplja podataka potpuno pasivno, ronioci su uključeni u cijeli znanstveno-istraživačkih proces jer nose uređaj tijekom ronjenja i bez njih stvar uopće ne može funkcionirati. Kako je u Waveletu i GPS uređaj, on može poslužiti za lociranje pa će svaki ronilac koji ga nosi biti lociran čim izroni, a u kritičnim slučajevima to je izuzetno važno za ronioca.