Daleko od bilo koje ledine ili vrta, popularni vrtni patuljci našli su svoj dom u dubokim vodama nekih jezera i mora.

Trend postavljanja raznih skulptura pod more ili na dno jezera već dugo je popularan, a na dnu jednog britanskog jezera već nekoliko godina ronioci postavljaju vrtne patuljke. Policija ih uklanja zbog straha da se neiskusniji ronioci ne dovedu u opasnost tražeći ih, ali svejedno netko stalno postavlja nove. Wastwater je inače najdublje jezero u Engleskoj, dno mu ide i do 80 metara dubine te je vrlo popularno među roniocima. No, ono je već godinama dom i za vrtne patuljke.

Ipak, Wastwater nije usamljen u tome, već se patuljke često može naći u brojnim vodama diljem svijeta. Trend postavljanja vrtnih patuljaka se proširio, a mnogi ronioci misle da je to zabavno pa ih postavljaju na razne ronilačke lokacije. Patuljci tako često osvanu na neobičnim mjestima, a neki ronioci smatraju da je dno mora ili nekog jezera najbolje mjesto za njih jer u dvorištima izgledaju smiješno.

Neki ronilački centri posljednjih godina tako kreiraju “nove ronilačke lokacije” za manje iskusne ronioce jer postavljaju vrtne patuljke na plićim mjestima s pjeskovitim ili muljevitim dnom kako bi ronioci imali što vidjeti i malo se nasmijali tijekom zarona, a svi se slaže da su patuljci pod vodom dobra zafrkancija.

Naravno, ovaj trend nije zaobišao ni naš Jadran pa kad idući put zaronite, širom otvorite oči, možda u dubini naiđete i na vrtne patuljke.

+ posts