Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Hrvatske od 5. do 8. listopada provela je na području Dubrovačko-neretvanske županije terensku vježbu “Slano2023.”

Ciljevi vježbe bili su provjera opremljenosti, osposobljenosti i operativnog djelovanja pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u operacijama potrage i spašavanja iz vode, provjera specijalizirane opreme za spašavanje iz vode i tehničke potpore te opreme za ostvarivanje samodostatnosti.

Uvježbavalo se traganje za unesrećenim osobama i koordinacija ronilačkih timova nakon nesreće u moru. Na terenu je bila postavljena baza operacija s naglaskom na samodostatnost svih sudionika vježbe te podizanje dodatnih komunikacijskih kapaciteta i novih tehnologija.

Po završetku operativnog dijela vježbe provedena je analiza te je zaključeno kako je vježba uspješno provedena. “Prošle godine imali smo tri vježbe na području Pelješca, ove godine proveli smo četiri dana u Slanome gdje nam je bilo odlično. Svi sudionici su zadovoljni!”, istaknuo je Nikša Sladojević, voditelj DIP-a civilne zaštite Split te dodao da su u ovu vježbu bile uključene sve Državne intervencijske postrojbe jer je važno ići u smjeru samodostatnosti svih timova na terenu.

Tijekom terenske vježbe u podmorju između Slanoga i Šipana pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite ronili su na dubini od 45 metara.

+ posts