Automatizirani robotski sustav za uklanjanje otpada s morskog dna prošao je posljednju fazu ispitivanja u moru kod Lokruma.

Međunarodni projekt Sea Clear za koji je iz europskih sredstava izdvojeno oko pet milijuna eura pokazao je uspjeh, a u razvoju podvodnih i površinskih robota za pronalaženje i prikupljanje otpada sudjelovao je i Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku.

Testirani robotski sustav samostalno je pronašao, prepoznao i pokupio otpad u lokrumskom podmorju. Ovaj sustav sastoji se od središnjeg plovila na koje su povezane dvije podmornice od kojih jedna mapira i pretražuje morsko dno, a druga prikuplja pronađeni otpad i odlaže ga u košaru. Četvrti dio sustava je dron koji nadgleda proces iz zraka. 

Cijeli ovaj pametni sustav razvilo je osam partnera iz pet europskih zemalja (među kojima je i Sveučilište u Dubrovniku) u sklopu projekta Sea Clear, a cilj je bio proizvesti potpuno automatiziran način prikupljanja otpada s morskog dna jer se ondje nalazi najveći dio od 60 milijuna tona otpada u svjetskim morima i oceanima.

Naravno, ovakav sustav koristi se uz nadzor čovjeka, a znanstvenici će ovaj prototip nastaviti usavršavati. Projekt Sea Clean 2 trajat će do 2026. godine, a u okviru njega stručnjaci će nastojati razviti dodatni sustav koji će moći ići dublje prikupljati otpad i kupiti veće komade jer je dosadašnji fokus bio na razvoju autonomije i mogućnosti prikupljanja malih komada otpada.

Uspješno testiranje prototipa bilo je preduvjet za izradu komercijalnih sustava koji bi već u ovom desetljeću mogli sudjelovati u čišćenju podmorja diljem svijeta.

+ posts