Suha odijela spadaju u onu ronilačku opremu koju obožavate ili ju ne volite.

No, valja napomenuti da ih “mrzitelji” zapravo najčešće nisu ni isprobali, nego su se naslušali raznih neprovjerenih priča. Iako se njima služi relativno mali postotak osoba koje rone, gotovo da nema ronioca koji nije čuo priču da se u suhom odijelu zbog prelijevanja zraka (ili neke mješavine) u nogavice nekom roniocu dogodilo da bude katapultiran na površinu (a svi znamo kako to može biti opasno)! Naravno, za ronjenje sa suhim odijelima nužno je proći relativno jednostavan tečaj, ali ne trebate biti komandos da biste ronili u suhom odijelu. Dovoljno je naučiti instinktivan pokret koji će vam pomoći da glavu dignete iznad nogu ako se slučajno “izvrnete”.

I da odmah raščistimo jednu stvar – dio ronilaca i u suhom odijelu završi mokro jer ga nepravilno održava i koristi. Ulazak vode u suha odijela sprečava se brtvilima, odnosno zatvaračima na vratu i zglobovima. Također, na sebi imaju priključak za stlačeni zrak i mogu se napuhavati te tako služiti i kao dodatni kompenzator plovnosti.

Ispod suhoga odijela oblači se pododijelo koje je ključni čimbenik za osiguranje dobre termičke zaštite. Naime, pododijelo se koristi za grijanje tijela, a postoji više debljina istih koja se biraju ovisno o temperaturi vode u kojoj se roni. Suha ronilačka odijela u novije se vrijeme izrađuju gotovo isključivo od komprimiranog neoprena ili trilaminata. No, bez obzira na izbor neoprenskog ili trilaminat materijala, kako smo već rekli, najvažniji je sloj koji se oblači ispod odijela jer o njemu ovisi termička zaštita. Naime, dovoljno debelo pododijelo pružit će ugodnu toplinu, a pamučni materijali upijat će znoj i održati tijelo zaista suhim. Brtve na zapešćima i vratu koja smo već spominjali moraju biti vrlo elastične, odnosno, ne smiju utjecati na cirkulaciju krvi. Kako bi im se produljio vijek trajanja treba ih redovno premazivati preporučenim sredstvima za održavanje.

No, iako nude bolju izolaciju, u suhim odijelima “žrtvovani” su pokretljivost i komfor. Naime, smanjenje volumena odijela regulira se dodavanjem zraka iz ronilačke boce. Ne smije se zaboraviti da prilikom izrona sav višak ponovo ekspandiranog zraka mora biti ispušten, kao što bi ga uostalom ispustili i iz kompenzatora plovnosti.

Važno je ipak naglasiti da je suho odijelo nezamjenjivo za ronjenja u hladnim morima, rijekama ili jezerima gdje se temperatura vode uglavnom kreće od -2 do 15 stupnjeva Celzija. Stoga, ako namjeravate roniti ove zime u takvim uvjetima, razmislite svakako o nabavci suhog ronilačkog odijela. Važno je znati i u kakvim uvjetima namjeravate roniti te koliko ćete ga često koristiti budući da cijene variraju od nekoliko stotina do više od tisuću eura. Potražite u svojoj arhivi šesti broj SCUBAlife magazina i proučite karakteristike različitih modela, a nekoliko savjeta za kupnju suhog ronilačkog odijela možete pronaći na ovom linku.